Fileleftheros gazetesi, “Lefkoşa Beklemede” başlıklı haberinde, Türk araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin, Ankara’dan yeni talimatlar almak için bugüne kadar Gazimağusa Limanı’nda demirlemiş olarak kalacağını anımsatarak, Türkiye’nin gerilim ortamı ve bölgede savaş gemilerinin varlığıyla birlikte Rum Yönetimi’ne karşı “tehditlerini” muhafaza etmek istediğini ileri sürdü.

Gazete, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin, Doğu Akdeniz’de görevli askeri gemileri ziyaret etmesi haberine de yer verdi ve bu ziyaretin, “Türk niyetlerinin göstergesi” olduğunu iddia etti.

Politis gazetesi, “MEB İçin Siyasi Parti Başkanları Toplantısı” başlıklı haberinde, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin, “Onasagoras” yatağındaki sondaj çalışmalarını 5 deniz mili mesafeden takip eden gemiyi ziyaret ettiğini ve gelişmeler hakkında bilgi aldığını yazdı.

Habere göre Türk komutanlar, Barbaros gemisini koruyan gemiyi de ziyaret etti.

RUM SİYASİ PARTİ BAŞKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI

Rum gazeteleri, Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin bugün saat 13.30’da, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geleceğini yazdı.

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, siyasi parti başkanlarını, Barbaros gemisinin kesin olarak araştırmalarına son vereceği ve Türkiye tarafından yeni bir NAVTEX yayımlamasının söz konusu olmayacağı konusunda Türkiye’den garanti isteyeceği yönünde bilgilendireceğini yazdı.

Habere göre, siyasi parti başkanları bugün yapılacak toplantıda, “Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere geri dönmesi ve bunun hemen ardından Türkiye’nin NAVTEX yayımlanması durumunda, Rum tarafının tekrar müzakerelerden çekilmeye mecbur kalması” şeklindeki ihtimal de ele alınacak.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs sorununu, doğal gaz ile ilişkilendiren açıklamasıyla ortaya çıkan duruma ilişkin olarak Rum Yönetimi’nin, muhalefetin yoğun tepkisine karşın, bu konuya devamlılık kazandırma niyetinde olmadığını yazan gazete Rum Yönetimi’nin, Eide ile gerçek bir çatışma konusunun var olmadığını düşünerek, bunun  değerini düşürmeye çalıştığını belirtti.

Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis, toplantıda ayrıca Siyasi Parti Başkanları Konseyi’ne, Türk tarafının gönderdiği ancak Rum tarafının ret ettiği mesajlar konusunda da bilgi vereceğini yazdı.

Habere göre, Rum tarafının bugünkü toplantıda müzakere masasına dönülmesine ilişkin somut bir karar alması beklenmiyor.

Siyasi liderlik, mevcut duruma bağlı olarak müzakerelerin yeniden başlamasına müsamaha göstermiyor.

ENI-KOGAS

Politis gazetesi, ENI-KOGAS konsorsiyumunun, “Amathusa” yatağındaki araştırmalara üç gün önce başladığını yazdı.

Gazete, ENI-KOGAS’ın “Amathusa” yatağındaki çalışmalara başlamasının, 3 milyon Euro daha harcayacağı anlamına geldiğini belirtti.  

Simerini gazetesi, ENI-KOGAS konsorsiyumunun, sondaj çalışmalarına cuma günü öğleden sonra başladığını yazdı.

Habere göre sondaj çalışmaları 80-90 gün sürecek.