Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi, “Small Arms Survey” adlı İsviçreli bir araştırma grubunun 178 ülkenin profilini incelediğini yazdı.

Ankete göre, 5. sırada yer alan Güney Kıbrıs’ta 100 kişiye düşen silah oranının 36.1 olduğuna işaret edilen haberde, ilk sırada 100 kişiye 90 silahın düştüğü Amerika olduğunu belirtildi.

Habere göre, sorunun ciddiyetine dikkat çeken Rum Meclisi Savunma Komitesi Üyesi Anderas Mihailidis, sadece bazı vakalar olduğunda harekete geçilmemesi gerektiğini vurguladı.

Barış koşullarında konunun yeniden değerlendirilebileceğine değinen Mihailidis, G3 tipi askeri silahların geri alınmasının kişisel bir görüşü olduğunu ve geçmişte dile getirilmesine rağmen destek görmediğini belirtti.

Mihalidis, böyle bir görüşün, birçok kişi tarafından  “yarısı işgal altındayken” vatanın zayıflatılması olarak görüldüğünü söyledi.

Öte yandan, 2014 yılında yaşanan iki olayda, G3 tüfeğiyle 1’i çocuk 5 kişinin öldürüldüğü cinayetlere işaret eden gazete, yaşananların arından Rum İçişleri Bakanlığı’nı girişimiyle, birçok bakanın katıldığı bir toplantı gerçekleştirildiğini ve burada son zamanlara artan sosyo-ekonomik sorunlardan ötürü kontrolsüz silah sahipliği sorununa vurgu yapıldığını yazdı.

Gazete, sadece G3 silahlarının değil, av tüfeklerinin de sorun olduğunu belirtti.