Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, dün gerçekleştirilen tatbikatın, bu yıl, ABD ile işbirliği çerçevesinde yapılan 4’üncü tatbikat olduğuna dikkati çektiler.

Söz konusu tatbikatın “CYPUSA-01/15” ismi altında, Güney Kıbrıs’ın güneyindeki deniz bölgesinde gerçekleştirildiğini anımsatan gazete, tatbikatta yer alan hava-deniz araçlarının koordinasyonunun, Larnaka’daki “Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi”(KSED) ile ABD Donanması’nın 6’ıncı Filosu tarafından yapıldığını belirtti.

Tatbikatın amacının, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren yolcu veya ticari gemilerde meydana gelen ciddi kazalarda arama-kurtarma sisteminin etkinliğini artırmak ve reaksiyon gösterme zamanını en aza indirgemek için müdahil ülkelerin kuvvetleri arasındaki işbirliği ve iletişimi daha da geliştirmek olduğunu belirten gazete tatbikatın senaryosunun ise “Açık Denizde Deniz Kazası” ilgili olduğunu bundan dolayı, “Nearhos” isimli ulusal planın, KSED tarafından uygulamaya konulduğunu yazdı.

FOKAİDİS

Habere göre Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde, ABD, Avrupa ülkeleri ve diğer Doğu Akdeniz ülkelerin katıldığı arama-kurtarma tatbikatlarının yapılmasının, Güney Kıbrıs’ın, geniş bölgede oynaması mümkün olan istikrar, güvenlik ve barış rolünün göstergesi olduğunu ifade etti.

Güney Kıbrıs ile ABD arasında gerçekleştirilen tatbikata da değinen Fokaidis, bunun son yılda gerçekleştirilen 4’üncü tatbikat olduğuna dikkati çekti. 

Fokaidis açıklamasında ayrıca yaz ayı içerisinde, Doğu Akdeniz’deki dost komşu ülkeler, bazı Avrupa ülkeleri ve ABD işbirliğiyle, iki büyük uluslararası işbirliği tatbikatının da yapılacağını ifade etti.