Fileleftheros gazetesi Güney Kıbrıs-İngiltere ikili askeri işbirliği programın, Londra’yı ziyaret eden Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, dün, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ile yaptığı görüşme sırasında imzalandığını yazdı.

2016 yılıyla ilgili programda, gerek operasyonel, gerekse Güney Kıbrıs ve Birleşik Krallık’ta eğitim düzeyinde askeri işbirliklerinin yer aldığını aktaran gazete, seminerler verilmesi ve İngiliz Kraliyet Savunma Koleji’nde Rum subayların eğitimlerinin de öngörüldüğünü kaydetti.

Gazete Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) diplomatik kaynaklara atıfta bulunarak verdiği bilgilere göre, Fokaidis ile Fallon’un bir saatten fazla süren görüşmede, güneydoğu Akdeniz’deki gelişmeler, deniz ve enerji güvenliği konusunda işbirliği ve terör ve asimetrik tehditlerin göğüslenmesinde işbirliği, göç ve mülteci krizi yönetimi gibi ikili ve ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını aktardı.

Gazete Fokaidis’in, İngiliz mevkidaşına Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgiler verdiğini de belirtti.

Habere göre Fallon da Güney Kıbrıs’ın terör tehdidinin göğüslenmesinde yaptığı katkılar ve Ekim ayında Ağrotur Üssü’ne çıkan onlarca mülteciyle ilgili konundaki işbirliğinden ötürü teşekkürlerini sundu.

Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yönelik müzakerelerin en kısa sürede, hatta 2016 yılında başarılı bir şekilde tamamlanması dileğinde de bulunan Fallon, böyle bir gelişmenin, uluslararası toplumla daha fazla işbirliği ve bölgeyle ilgili perspektifi güçlendireceğini vurguladı.

Haberde Fokaidis’in resmi ziyaret programının pazartesi günü İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Penny Mordaunt’un düzenlediği çalışma yemeğiyle başladığı ve burada Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki askeri işbirliği ve bölgedeki durumla ilgili gelişmelerin ele alındığı 
aktarıldı.

Gazeteye göre Rum bir Savunma Bakanı ilk kez İngiltere’ye resmi bir ziyarette bulunuyor.