“Lefkoşa FIR hattı” içerisinde, Baf-Trodos bölgesinde gerçekleştirilen tatbikata Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) personel ve araçlarıyla İsrail Hava Kuvvetlerine mensup çeşitli türden savaş uçaklarının katıldığını yazan Alithia gazetesi, İsrail savaş uçaklarının Rum semalarında, özellikle de Baf bölgesinde uçmalarının, Rumlar arasında şaşkınlık ve merak yaşanmasına neden olduğunu kaydetti.

Bunun çeşitli senaryolar içeren büyük bir ortak tatbikat olduğunu ve buna çok sayıda savaş uçağının katıldığını ifade eden gazete, tatbikatın sabah erken saatlerde başlayıp öğlen tamamlandığını ve tatbikatın, iki ülke arasındaki ortak tatbikatlarla ilgili yıllık işbirliği programı çerçevesine dahil olduğunu belirtti.

İsrail silahlı kuvvetleri ile savunma bakanlığından kıdemli subaylarla üst düzey yetkililerin, tatbikat için Güney Kıbrıs’ta bulunduklarını yazan gazete, İsrailli yetkililerin Rum muhataplarıyla işbirliği içerisinde, tatbikatı koordine etme sorumluluğuna sahip olduklarını ifade etti.

Gazeteye göre, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ise açıklamasında, bu işbirliğinden, iki ülkenin bölgede barış ve güvenliğin ileriye götürülmesine ilişkin iradelerinin ortaya çıkmakta oluğunu savundu.

İsrail, Mısır ve diğer komşu ülkelerle olan işbirliğinin, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği olarak da, barış ve istikrarın muhafaza edilmesi çabasında, Doğu Akdeniz’de oynayabileceği role işaret etmekte olduğunu dile getiren Fokaidis, tatbikatın başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

İki ülke arasındaki bu işbirliğinin, iki ülke tarafından defalarca da söylendiği üzere, herhangi bir kimseye karşı yöneltilmiş olmadığını kaydeden gazete, bu işbirliğinin bölgedeki barış ve istikrara katkıda bulunmakta olduğunu ekledi.