Fileleftheros gazetesi, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in kısa zaman önce İsrail’e gerçekleştirdiği ziyarette ve İsrailli muhatabı Moşe Yalon ile gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında, iki ülke tarafından atılacak önemli adımlar konusunda mutabakata varıldığını kaydetti.

Elindeki bilgilere dayanarak, iki ülkenin, Doğu Akdeniz bölgesini güvenliğiyle ilgili bütün konularda iletişimde bulunacaklarını yazan gazete, bunların, terör gibi asimetrik tehditlerle ilgili meselelerdeki paylaşımı, enerji altyapılarının güvenliği, aynı zamanda internet gibi başka alanlarda ortaya çıkabilecek tehditlerle alakalı olduğunu belirtti.

Anlaşmanın önemli bir parçasının da, iki ülkenin işbirliğinin silahlı kuvvetlerini de kapsaması olduğunu kaydeden gazete, bunun iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli bir parçası olarak kabul edilmekte olduğunu çünkü iki ülkeden silahlı kuvvetlerin ortak tatbikatlar yapma imkanı bulacaklarını kaydetti.

İşbirliği ve eğitim başlığının, özellikle iki ülkenin “Münhasır Ekonomik Bölgeleri” içerisindeki güvenlik kısmını da içine alacağını yazan gazete, İsrail Deniz Kuvvetleri’nin bu konuya son yıllarda büyük önem verdiğini vurguladı.

Gazete, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon’un, iki ülke arasında Tel Aviv’de gerçekleştirilen görüşmelerin sürdürülmesi için önümüzdeki Sonbahar’da Güney Kıbrıs’a gelmesinin beklendiğini de anımsattı.

Gazete başka bir haberinde ise, Fokaidis’in dün Dillirga çarpışmaları sırasında hayatını kaybedenleri anmak için yapılan etkinliklere katıldığını ve burada konuşma yaptığını yazdı.