Simerini “Enerjiden Sonra Savunma... Kıbrıs ve Mısır Dün Askeri-Savunma İşbirliği Zaptı İmzaladı” başlıklı haberinde Mısır Savunma Bakanı General Sedki Sobhi’nin, Rum dengi Hristoforos Fokaidis’in davetlisi olarak dün Rum tarafına gittiğini haber verdi.

Gazeteye göre, Rum Savunma Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alınarak ortak ilke ve ortak çıkarlar temelinde geliştirilmekte olan bundan sonra atılacak işbirliği adımları belirlendi.  Bölgedeki durum gözden geçirildi ve terörizm, radikallik ve yeni asimetrik tehditlerle ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.

İki bakanın, askeri ve savunma işbirliği zaptına imza atmasıyla tamamlanan görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Fokaidis Güney Kıbrıs ve Mısır’ın aralarındaki ekonomik, ticari, turistik ve diğer bir dizi alandaki işbirliğini geliştirmek için sıkı çalıştığına işret etti.  Fokaidis “İki ülke arasındaki yeni yükseltilmiş ilişkinin ana ayakları, Doğu Akdeniz’de enerji alanında açılmakta olan büyük perspektiflerdir. Bu nedenle enerji ve deniz güvenliği yönünde de sistemli çalışıyoruz” dedi.

Mısır ile imzaladıkları askeri ve savunma işbirliği zaptının “herhangi başka bir ülkeye karşı olmadığını”, güvenlik ve savunma alanındaki ikili işbirliklerinin derinleştirilmesi olduğunu söyleyen Fokaidis “Mısır, Arap dünyasının lider ülkesi ve istikrar unsuru olarak AB’nin ve uluslararası toplumun yeni tehditler ve meydan okumaları göğüsleme ortak çabasının temel ortağıdır” ifadesini kullandı.

General Sophi ise Fokaidis’le, bölgedeki ortak çıkar ve güvenliklerine hizmet etme çabaları çerçevesindeki askeri işbirliğiyle ilgili karşılıklı ilgi konularını ele aldıklarını belirtti. Sophi “Mısır ve Kıbrıs arasında askeri konularda, güvenlik ve istikrarın korunması, son yıllarda artan terör ve kaçak göç gibi önümüzdeki meydan okumalarla nasıl başa çıkacağımız konularını içeren tam bir işbirliği anlaşması var” dedi.

Dünkü ziyaretinin iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin genişletilmesini, ortak sorunların ve bölge güvenliğini tehdit eden meydan okumaların çözülmesi çabasında yapıcı etkileşim için yeni alanlara yayılması hedefini taşıdığına işaret eden Sophi  “Bu, Lefkoşa Beyanatının pratik bir uygulamasıdır” dedi.

Gerek bu gazete gerek diğerleri Mısır’la imzalanan zaptın içeriğiyle ilgili hiçbir detay vermedi.

Alithia haberi “Enerjiden Sonra Savunma İşbirliği... Mısır-Kıbrıs Savunma İşbirliği Anlaşması İmzaladı” başlığıyla aktardı.

General Sophi ile Fokaidis’in dün baş başa başladıkları görüşmelerine daha sonra iki tarafın heyetlerinin de katıldığını, ardından askeri ve savunma işbirliği zaptı imzalandığı, daha sonra da ortak basın toplantısı düzenlendiği kaydedilen haberde Sophi’nin dün RMMO’yu da ziyaret ettiği, bugün ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşeceği kaydedildi.

Politis haberi “Kıbrıs-Mısır Askeri ve Savunma İşbirliği... Mısır Savunma Bakanı’nın Ziyareti ve Fokaidis’le Anlaşma İmzalaması Önemli” başlığını attı.

Fileleftheros “Mısır İle Askeri Anlaşma... Mısır Savunma Bakanı Ülkemizi İlk Kez Ziyaret Ediyor” başlıklı haberinde dünkü ziyaretin, Mısır Savunma Bakanı General Sophi’nin Güney Kıbrıs’ı ilk ziyareti olduğuna dikkat çekti.