Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü, Büyükelçi Aleksandros Zinon’un Rusya’ya gerçekleştirmekte olduğu çalışma ziyareti çerçevesinde, dün iki ülke arasında organize suçlarla mücadele edilmesinde işbirliği yapılması konusunda bir anlaşma imzalandığı haber verildi.

Anlaşmanın Rusya adına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meshkov tarafından imzalandığını yazan Fileleftheros gazetesi, gerçekleştirilen ikili istişarelerde Suriye ve Ukrayna’daki durum ile Orta Doğu’da terörle mücadele konularına vurgu yapılarak, uluslararası ve bölgesel konularla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.

Yapılan görüşmelerde, AB-Rusya ilişkilerindeki durumun ele alındığını da yazan gazete, Zinon’un Meshkov’u Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakereler hakkında bilgilendirdiğini ekledi.

GÜNEY KIBRIS, İSRAİL VE YUNANİSTAN ARASINDA ANLAŞMA İMZALANACAK

Haravgi gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in bugün İsrail’de, Akdeniz’deki deniz çevresinin korunmasıyla ilgili olarak Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasındaki üçlü bir anlaşmaya imza atacağı haber verildi.

Gazete, anlaşmanın, Akdeniz’in deniz çevresinin hidrokarbon çıkarma faaliyetlerinden ötürü oluşabilecek tehlikelerden korunmasıyla alakalı olduğunu belirtti ve anlaşmanın bugün üç ülkenin çevre bakanları tarafından imzalanacağını ifade etti.

Anlaşmanın üç devlet arasındaki işbirliği çerçevesine dahil olduğunu ve üç ülke arasındaki önemli anlaşmaların hayata geçirilmesinin başlangıcını teşkil ettiğini yazan gazete, anlaşmanın, bölgede gerçekleştirilen yoğun hidrokarbon çıkarma faaliyetleri ve denizin herhangi bir kazadan ötürü kirlenmesi tehlikesinden dolayı, oldukça önemli hale geldiğine vurgu yaptı.

Anlaşmanın, hidrokarbonlardan oluşabilecek ciddi deniz kirlenmesi olaylarıyla baş edilmesi için, bir acil durum planı hazırlanmasını öngöreceğini de kaydeden gazete, denizde ortak hazırlık tatbikatları yapılmasının da bu işbirliğinin bir sonucu olacağını ekledi.