Rusya’nın, adada askeri hava üssü ve liman kullanması şeklinde kolaylıklar talebinin Güney Kıbrıs tarafından kabul görmediği ve Rusya’ya ne deniz, ne de hava üssü sağlamayacağı belirtildi.

Politis gazetesi, “Rusya’ya, Diğer Ülkeler İçin Öngörülen Düzeyde Kolaylıklar- Liman Hava Üssü İçin ‘Niet’ ” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 25 Şubat tarihinde Moskova’ya yaptığı ziyaret çerçevesinde, Rusya ile varılan “askeri-teknik işbirliği anlaşması” ve “deniz kuvvetleri konularındaki karşılıklı anlayış memorandumu”nun kısa bir süre önce Rum Bakanlar Kurulu’nda onaylandığını belirtti.

Anlaşma ve memorandum taslaklarının içeriği hakkında bilgi veren gazete, bu taslakların Rus silahlı kuvvetlerine özel kolaylıklar içermediğini ve Güney Kıbrıs’ın diğer ülkelerle sahip olduğu benzer işbirliğiyle sınırlı kaldığını yazdı.

Savunmadan çok, askeri nitelikli bir anlaşmanın söz konusu olduğunu belirten gazete Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan anlaşmalar temelinde, Güney Kıbrıs’ın, daimi kullanım ya da operasyon yapmada değil sadece ad-hoc durumunda Rus silahlı kuvvetlerine liman ve havalimanlarında kolaylıklar sağlayacağını belirtti.

Habere göre, anlaşmanın 4’üncü maddesinin 6’ıncı paragrafı, “askeri gemilerin taraf ülkelerin (Güney Kıbrıs-Rusya) limanlarında demirlemesi ve hava kuvvetlerinin ziyaretlerini” öngörmektedir.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olmasına bağlı olarak askeri alanda Rusya lehine dengesiz ilişkiler geliştirmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle söz konusu anlaşmanın içeriğinin sürprizi teşkil etmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yeni anlaşmanın beş yıl süreli olduğunu ve bir ülkenin şikayeti olmadığı sürece bunun otomatik olarak güncelleşeceğini yazan gazete, anlaşmanın ayrıca askeri-siyasi konularda görüş-bilgi aktarımı, askeri eğitim, askeri tıp, askeri topografya, askeri tarih gibi alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi ve askeri personelin eğitilmesi konusunda bilgi alış verişi gibi konuları içerdiğini belirtti.

Habere göre, anlaşma ayrıca karşılıklı ziyaretler, askeri tatbikatların izlenmesi seminer ve sempozyumlara katılımı da öngörüyor.

Gazete, ayrıca anlaşmada, “Anlaşmada yer alan her bilginin sadece anlaşma amaçları için kullanılacağı; Güney Kıbrıs-Rusya işbirliği çerçevesinde alınan herhangi bir bilginin diğer ülkenin aleyhine kullanılamayacağı” şeklinde bir maddenin bulunduğunu yazdı.

Gazete “Deniz Kuvvetlerine İlişkin Memorandum-Ortak Tatbikatlar” alt başlıklı haberinde ise Rum Bakanlar Kurulu’nun, Güney Kıbrıs ve Rusya arasında deniz kuvvetlerine ilişkin karşılıklı anlayış memorandumunu da onayladığını; bunun, askeri gemilerin ve askeri yardımcı gemilerin iki ülke limanlarına demirlemesi, ortak eğitim tatbikatları, arama ve kurtarma alanında ilişkilerin geliştirilmesini öngördüğünü belirtti.