Kathimerini gazetesi “Güney Kıbrıs Jeopolitik Kavşakta” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Suriye ve Irak’taki İslam Devleti’nin uç örgütünün etkisiz hale getirilmesi için ABD himayesinde uluslararası ittifaka katılma kararının, Anastasiadis’in başkanlık seçimlerini kazandıktan hemen sonra açıkladığı batıya yönelik siyasete damgasını vurduğunu yazdı.

Gazete bunun, Doğu Akdeniz ülkeleriyle stratejik işbirliğini gerektirdiğini, aynı zamanda AB üyesi Güney Kıbrıs’ın Amerikan küresel etkisine dahil olacağını belirtti.

Bu hareketin, hidrokarbondan faydalanılması ve enerji diplomasisinin uygulanmasının, ekonomik ve siyasi açıdan birçok avantajı beraberinde getireceğini belirten gazete, küçük bir ülkeye, ABD’nin muhatabı olma imkanı sağlayacağını da yazdı.

Güney Kıbrıs’ın ayrıca, Türkiye’nin dış siyasette yanlışlar yapmasına bağlı olarak önemli konumda bulunduğunu savunan gazete, Suriye’nin kontrolü amacıyla IŞİD’e yönelik destek verilmesi İsrail ile ilişkilerin iyileştirilmesindeki isteksizliğin, Amerikan Hükümeti’nin TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik güveni azalttığını ileri sürdü.

Gazete ABD’nin Ankara karşısındaki çekincesinin, Türkiye’nin uluslararası ittifaka katılımıyla azalacağını da savundu.

Gazete Güney Kıbrıs’ın, IŞİD’e karşı uluslararası ittifaka katılması konusunda DİSİ Başkanı Averof Neofidu ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun  (gazeteye açıkladıkları) görüşlerine yer verdi.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofidu, bu karara destek belirtirken AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, karara karşı olduğunu ifade etti.

Kiprianu, BM aracılığıyla IŞİD’in etkisiz hale getirilmesi gerektiğini de söyledi.