Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in dün Kahire’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ilk gününün, başarılı bir şekilde tamamlandığı ifade edildi.

Fokaidis’in Kahire’deki temasları çerçevesinde dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi tarafından kabul edildiğini yazan Fileleftheros, Fokaidis’in görüşmede el-Sisi’ye, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum Hükümeti’nin, kısa bir süre önce Mısır’da Hıristiyan nüfusu aleyhinde gerçekleşen terör saldırılarının kurbanlarına ilişkin başsağlığı dileklerini ilettiğini aktardı.

Açıklamasında, yeni tehditler ve terörle etkili bir şekilde baş edilmesi için Mısır’ın desteklenmesi gerektiğini dile getiren Fokaidis, Doğu Akdeniz’in geniş bölgesinin sorunların, tehditlerin ve bölünmelerin olduğu bir bölgeden, kademeli olarak barış, istikrar ve refah bölgesine dönüşmesi için işbirliğinde bulunulması gerektiğine de değindi.

İki ülkeyi birbirine bağlayan dostluk bağları, güven ve karşılıklı saygıya da atıfta bulunan Fokaidis, Mısır’ın, bölgenin güvenliği açısından sahip olduğu önemle, Arap dünyası ve Afrika’daki lider role vurgu yaptı. Fokaidis, Mısır’ın, özellikle de AB tarafından desteklenmesi gerektiğine atıfta bulundu ve Güney Kıbrıs’ın istikrarlı bir şekilde bu yöne doğru faaliyette bulunduğunu belirtti.

Fokaidis’in temasları çerçevesinde, Mısır Savunma Bakanı General Sedki Sohbi ile bir araya geldiğini yazan gazete, görüşme çerçevesinde, ikili askeri işbirliği programının hayata geçirilmesinin takibi için daimi bir Koordinasyon Komitesi kurulduğunun ilan edildiğini ifade etti.

Görüşmede, Rum Yönetimi’nin Kahire’ye 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren göreve başlayacak bir askeri ataşe atadığının açıklandığını da kaydeden gazete, Mısır’ın da kısa süre önce Rum Yönetimi’ne askeri ataşe atadığını belirtti.

İki bakanın görüşmesinde, deniz ve enerji güvenliği üzerinde durularak ikili ilişkiler, bölgesel güvenlik konuları, aynı zamanda kriz yönetimi ve terörle baş edilmesi yöntemlerinin de ele alındığını yazan gazete, Fokaidis’in Mısırlı muhatabını Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini de ifade etti.

Gazete, Fokaidis’in temasları çerçevesinde bugün ise Mısır Askeri Üretim Bakanı ile bir araya geleceğini, ardından da Güney Kıbrıs’a gelmek için Mısır’dan ayrılmasının beklendiğini ekledi.

Simerini gazetesinde yer alan haberde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi ile telefonda görüştüğü ve önümüzdeki haftalarda kendisini Güney Kıbrıs’a davet ettiği de belirtildi.