Yunanistan’ın İkinci Dünya Savaşı’nda, İtalya notasına ve savaşa girmeye “Ohi (Hayır)” dediği gün olan 28 Ekim, Yunanistan’la birlikte Güney Kıbrıs’ta da  dün gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs genelinde dün gerçekleştirilen etkinliklere ve Rum yetkililerin, gün dolayısıyla yapmış oldukları açıklamalara yer verdiler.

“Ohi” gününün, Güney Lefkoşa’da düzenlenen öğrenci geçit töreniyle kutlandığını yazan gazete öğrenci geçit törenindeki  selamlamayı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile birlikte kabul ettiğini belirtti. 

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis törenin ardından yaptığı açıklamada “Yunanistan için, zafer, Yunan direniş ve reaksiyonunu teşkil eden bir günü kutladıklarını” ifade etti.

Anastasiadis ayrıca “bu günün, faşizme, Nazizm’e, savaşa hayır günü” olduğunu belirterek barışçıl bir geleceğin perspektiflerin yaratılması için barış ve refah ilkeleri ve değerleri üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti.

Federasyon karşıtı sloganların (tören sırasında) duyulmasını yorumlamasının istenmesi üzerine Anastasiadis buna yanıt vermeyerek tören alanından ayrıldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ise törenin ardından yaptığı kısa açıklamada, “Kıbrıs’ın kendisi için duygu, coşku ve bir görev olduğunu ve bu üç kelimenin her şeyi anlattığını düşündüğünü” ifade etti.

YUNANİSTAN’IN GÜNEY KIBRIS BÜYÜKELÇİSİ

Politis gazetesine göre Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos, Rum Yönetimi’nin, yaşayabilir, işlevsel ve adil bir çözüm sağlanması için kararlılıkla ve Yunan devletiyle koordineli bir şekilde çalıştığını belirtti.

Güney Lefkoşa’da düzenlenen öğrenci töreninde ve “Ohi” günü nedeniyle düzenlenen ayinin ardından yaptığı açıklamalarda Fotopulos, istikrarlı ve daimi çözümden bahsederken “Kıbrıs”ın bağımsız ve egemen bir ülke olabilmesi için çözümün, garantiler sistemi ve Türk askerleri olmaksızın,  BM kararlarına ve AB ilkelerine dayalı olması gerektiğini ileri sürdü.

PARTİLER

Fileleftheros gazetesi Rum siyasi partilerin, yayımladıkları Ohi günü mesajlarına yer verdi.

Habere göre, DİSİ, AKEL, DİKO, EDEK, Rum Vatandaşlar İttifakı, Çevreciler ve EVRO.KO açıklamalarında birlik mesajı verirken, “Ohi” gününün önemine dikkat çektiler.

Rum siyasi partiler açıklamalarında ayrıca “Ohi” gününün, demokrasinin korunması, devlet ve halkların bağımsızlığına saygı gösterilmesi mücadelesi anlamını taşıdığını ve bunun örnek teşkil etmesi gerektiğini belirttiler.

DİĞER ETKİNLİKLER VE TÖRENLER

Alithia gazetesi, “Ohi” günün dün tüm şehirlerde düzenlenen törenlerle kutlandığını yazdı.

Gazete “Ohi” günü nedeniyle dün sabah Güney Lefkoşa’daki Ay. Yoanni Kilisesi’nde Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos’un yönettiği bir ayinin düzenlendiğini yazdı.

Habere göre ayine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, diğer siyasiler ve askeri yetkililer de katıldı.

Limasol, Larnaka, Baf ve Paralimni bölgelerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

YUNANİSTAN’DAKİ ETKİNLİKLER

Alithia gazetesi Yunanistan’da düzenlenen “Ohi” günü törenlerinde Güney Kıbrıs’ı Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in temsil ettiğini yazdı.

Habere göre Rum Savunma Bakanı Fokaidis, 1974 yılında mücadele eden Rumların ve malul gazilerin de Yunanistan’daki törene davet edilmesinden dolayı Yunanistan Savunma Bakanı  Panos Kammenos’a teşekkürlerini sundu.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ise Yunanistan’daki geçit törenin ardından yaptığı açıklamada, 1974 yılında mücadele eden Rumlardan, gerekli itibarın bugüne kadar verilmemesinden dolayı devlet adına özür diledi.