Güney Kıbrıs’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 12 Mayıs 2014’te Türkiye aleyhinde vermiş olduğu 90 milyon Euro’luk tazminat kararının uygulanması için mekanizma oluşturacağı bildirildi.

AİHM, Güney Kıbrıs’ın 1994 yılında açtığı dava çerçevesinde Türkiye’yi, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’ndan dolayı 90 milyon Euro’luk tazminat ödemeye mahkum etmişti. Karar temelinde, bu miktarın 30 milyon Euro’su, 1974 sonrası kaybolanların yakınlarına, 60 milyon Euro’su ise Karpaz bölgesinde kalan Rumlara verilecekti.

Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ın, AİHM kararı zemininde, tazmin edilecek olanların kriterlerini ve başvurularını değerlendirmek için bir mekanizma oluşturmak durumunda olduğunu ve her ne kadar Türk tarafı, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu aracılığıyla, Güney Kıbrıs’a tazminatı ödemeyeceğini açıklamış olsa da, Rum Bakanlar Kurulu kararıyla, farklı bakanlıkların ve Rum Hukuk Dairesi’nin temsilcilerinin katılacağı bir komite oluşturduğunu yazdı.

Gazete, komitenin, önce kriterler konusunda karar alacağını, akabinde de eğer Türkiye tazminatı öderse, bu tazminatın, hak sahiplerine verilmesi için uygun mekanizmaları oluşturacağını kaydetti.