Simerini, “Güvenlik ve Doğal Gaz… Kıbrıs ve İsrail Doğu Akdeniz’deki Enerji Gelişmelerinin Ortasında İşbirliklerini Geliştiriyor” başlıklı haberinde; “Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu (FSF-MED) ve İsrail’in FISHER INSTITUTE isimli kuruluşunun Rum Ulaştırma bakanlığı işbirliğinde bugün Lefkoşa’nın Rum kesiminde “uçuş güvenliği, Kıbrıs ve İsrail MEB’lerinde arama-kurtarma konulu konferans düzenleyeceğini yazdı.

Habere göre “Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu” İcra Müdürü Hristos Petru bu konferansın,  Doğu Akdeniz’de enerji alanındaki gelişmelerin ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesi arifesinde Güney Kıbrıs-İsrail’in uçuş güvenliği, arama ve kurtarma konularındaki işbirliğini sağlamlaştırması açısından önemli olduğunu söyledi.

Petru konferansta Güney Kıbrıs ve İsrail MEB’lerindeki hidrokarbon sondaj platformları faaliyet gösterdiği zaman gerçekleştirilecek helikopter uçuşlarının güvenliği yanında Doğu Akdeniz ülkeleri arsında arama ve kurtarma konularında daha ileri işbirliği konularının ele alınacağını söyledi.

Konferansta, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in (Rum Ulaştırma bakanlığı Genel Müdürü Alekos Mihailidis tarafından okunacak), İsrail Sivil Havacılık İdaresi Genel Müdürü ve İsrail’in Fisher Institute Uçuş Güvenliği Müdürü’nün birer konuşma yapacağı kaydedildi.

Hristu, konferansa UNFICYP ve İngiliz üsleri hava kuvvetlerinden yetkililerin de katılacağını belirtti ve Fisher Instıtute’ün İsrail Hava Kuvvetleri’nden emekli üst rütbeli komutanlardan oluşan bir sivil kuruluş olduğuna dikkat çekti.

Gazete Güney Kıbrıs, İsrail, Yunanistan ve diğer ülkelerden uzman ve üst düzey yetkililer yanında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gibi uluslararası örgütlerin katılacağı konferans çerçevesinde “Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu” ile Rum Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezi arasında bir işbirliği memorandumu imzalanacağını belirtti.

Habere göre Petru, “İsrail’in bazı platformları İsrail MEB’inde bulunuyor ancak oradaki hava sahası bizim yetki alanımıza giriyor.  Bu işbirliği Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü işbirliğine de pratik katkı sağlıyor” diyerek Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki işbirliğinin önemine işaret etti. Petru, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü işbirliği de olduğunu hatırlatarak, gelecekte benzer konferansların Mısır gibi bölgedeki diğer ülkelerle de gerçekleştirilebileceğine işaret etti.