Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail arasında doğal gaz konusunda üçlü zirve yarın gerçekleştirilecek.

Lefkoşa’nın Rum kesiminde yapılacak üçlü zirve için, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yarın Güney Kıbrıs’a gidecek.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias da üçlü zirveye katılmak amacıyla adaya geldi.

ÜÇLÜ ZİRVE ÖNCESİNDE LİDERLER BAŞBAŞA GÖRÜŞECEK 

Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail arasındaki üçlü zirve öncesinde, liderler arasında baş başa görüşmelerin de gerçekleştirileceği kaydedildi.

Rum haber kaynakları, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Rum Başkanlık Sarayı’na gelmesinin ve resmi karşılamanın ardından, iki ülke heyetleri arasında görüşme gerçekleştirileceğini ve anlaşmalar ile işbirliği memorandumlarının imzalanacağını belirtti. 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın da Rum Başkanlık Sarayı’na gelmesinin ardından Çipras ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. Bunun ardından ise heyetler arasındaki görüşmeye geçilecek. 

Programa göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da baş başa görüşecek. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından ise üçlü görüşmeye geçilerek, üçlü anlaşmaların ve karşılıklı anlayış memorandumları imzalanacağı bildirildi.

ÖNLEMLER ALINIYOR

Rum haber kaynaklarına göre, üçlü zirve öncesi Rum polisi de açıklama yaparak, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun resmi ziyaretleri çerçevesinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını, buna bağlı olarak, gerek Larnaka gerekse Güney Lefkoşa bölgelerinde, sabahtan akşam saatlerine kadar yolların zaman zaman kapatılacağını duyurdu.

NETANYAHU’NUN AÇIKLAMASI

Bu arada, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ise, dün sabah, İsrail Bakanlar Kurulu toplantısına girmeden yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan üçlü zirveden söz ettiği belirtildi. 

Haber kaynakları, Netanyahu’nun açıklamasında, Güney Kıbrıs ve Yunanistan liderleriyle, 4’üncü görüşme için salı günü Kıbrıs’a geleceğini, ziyarette İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan ortak doğal gaz boru hattının kurulması gibi bir dizi konunun ele alınacağını söylediğini bildirdi.