Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan arasında üçlü işbirliği yapılmasına yönelik ilk resmi görüşmenin dün gerçekleştirildiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi Brüksel’de bir araya gelen Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil’in enerji, güvenlik, turizm ve ticaret olmak üzere dört alanda işbirliğinin temellerini attığını yazdı.

Yapılan açıklamaya göre, görüşmede, terörle mücadele ve mülteci krizi konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu ve bakanların, üç ülkenin güvenlik makamları arasında bilgi teatisi yapılmasının faydaları konusunda görüş birliğine vardıklarını aktaran gazete, enerji, ticaret ve turizm alanlarında da işbirliğinin geliştirilmesinin yollarının incelendiğini kaydetti.

Bu çerçevede ilgili konuların ele alınması amacıyla Atina’da Dışişleri Bakanlıkları Müdürleri arasına görüşme yapılmasında anlaşmaya varıldığını belirten gazete, önümüzdeki süre içerisinde Rum ve Yunan Dışişleri Bakanlarının Lübnan’a ortak bir ziyarette bulunmalarına karar verildiğini aktardı.

Dostane ve samimi bir ortamda gerçekleştirildiği belirtilen görüşmede, Dışişleri Bakanlarının, Doğu Akdeniz bölgesinde güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik, işbirliği başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldığını yazan gazete, buna paralel olarak Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın Lübnan’da istikrarın muhafaza edilmesinin önemine vurgu yaptıklarını ve ülkenin AB çerçevesinde her şekilde desteklenmesine hazır olduklarını dile getirdiklerini belirtti.

Habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas yaptığı açıklamada, Lübnan, Mısır, Ürdün, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında yaz aylarından sonra Doğu Akdeniz’deki güvenlik ve barış konularıyla ilgili bir konferans düzenlenmesi konusunda Lübnan’la anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Politis gazetesine konuşan Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ise, Kocas ile görüşmelerinde, bölgedeki gerek Avrupa Birliği, gerekse Arap Birliği üyesi ülkelerin uzlaşı içerisinde hareketinin eksikliğini de konuştuklarını belirtti.

Kasulidis, İsrail dışındaki diğer bölge ülkelerine yönelik gayri resmi girişimlerde bulunmanın iyi olacağı yönündeki düşüncesini dile getirdi.

Gazeteler konuyla ilgili haberlerinde Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın; Mısır, İsrail ve Ürdün’ün ardından Lübnan’la da üçlü işbirliğine doğru gittiğine vurgu yaptı.