Akdeniz’in deniz çevresinin korunması ve hidrokarbon çıkarma faaliyetlerinden dolayı oluşabilecek olası deniz kirliliğiyle başa çıkılması için, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında, geçtiğimiz Çarşamba günü üçlü bir anlaşma imzalandığı haber verildi.

Politis gazetesinde yer alan haberde, anlaşmaya Rum Yönetimi adına, İsrail’e resmi bir ziyaret gerçekleştirmekte olan Rum Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis tarafından imza konduğu belirtildi.

Anlaşmaya üç ülkenin çevre bakanlarının imza koyduğunu yazan gazete, üç ülkenin çevre bakanlarının görüşmesi ile bu anlaşmanın imzalanmasının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasındaki üçlü Lefkoşa bildirgesinin hayata geçirilmesinin başlangıcı teşkil ettiğini kaydetti.

Gazete, anlaşmanın, hidrokarbonlardan oluşabilecek ciddi deniz kirliliği olaylarıyla başa çıkılması için bir acil durum planı hazırlanmasının yanı sıra acil durumlarda ekipman ve personel seferber edilmesini öngördüğünü de belirtti.

Gazete üç ülkenin hedefinin, bu yılın sonuna kadar denizde ortak bir hazırlık tatbikatı gerçekleştirilmesi olduğunu da ekledi.

KUYALİS İSRAİL’DE TEMASLARDA BULUNDU

Öte yandan gazete haberinde, Rum Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis’in İsrail’de ikili aşamada gerçekleştirdiği temaslara da yer ayırdı.

Gazete, Kuyalis’in İsrail’de Çevre Bakanı ile bir araya geldiğini ve yapılan görüşmede iklim değişikliğiyle ilgili Paris Antlaşmasını ilgilendiren konular, bunun uygulanması esnasındaki yararlı işbirliği olanakları, geri dönüşüm meseleleri aynı zamanda geri dönüştürülmüş suyun değerlendirilmesi konusunun ele alındığını yazdı.

Kuyalis’in İsrail’de Ulusal Altyapılar, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı ile bir araya geldiğini de kaydeden gazete, görüşmede suların ve altyapıların korunması konularının ele alındığını belirtti.

Gazete Kuyalis’in İsrail temasları sırasında, arıtma, geri dönüştürülmüş suyun kullanılması, yenilenebilir enerji kaynakları ve balık yetiştiriciliğiyle ilgilenen ve Güney Kıbrıs’ta da faaliyet göstermek isteyen genç şirketlerden temsilcilerle bir araya geldiğini de yazdı.

Kuyalis’in İsrail’de Kudüs Patriği Theofilos ile bir araya geldiğini de ifade eden gazete, Kuyalis’e temasları sırasında Güney Kıbrıs’ın İsrail Büyükelçisi Thessalia Siambu ile çalışma arkadaşlarının eşlik ettiğini ekledi.