Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Parlamentoları Dışişleri Komitelerinin, Güney Kıbrıs’ta bir araya geldiği ve Dışişleri Komitelerinin, üç ülkenin iş birliğinin derinleştirmesi ve daha ileri taşınması amacıyla etkin rol üstlendikleri belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, aynı zamanda Rum Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı olan DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun girişimiyle düzenlenen Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Parlamentoları Dışişleri Komiteleri toplantısına geniş yer verdi.

Habere göre üç ülke arasındaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan ortak açıklamada, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için BM iyi niyet misyonu çerçevesinde, sürmekte olan müzakere sürecine mutlak destek belirtildi.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki siyasi iş birliği ve koordinasyonun, bu ülke halklarının ve genel olarak çalkantılı bölgenin yararına olacağı belirtilirken bölgesel iş birliğine yönelik çabalara -ki bu çabalar herhangi bir üçüncü tarafın aleyhine değil- destek vermesi için de üçüncü taraflara çağrıda bulunuldu.

Ortak açıklamada, Doğu Akdeniz’de önemli hidrokarbon yataklarının keşfedilmesinin, bölgedeki iş birliği, istikrar ve barış için katalizör rol oynayabileceğine dikkat çekildi.

“Güney Kıbrıs’taki üçlü görüşmenin, parlamentolar arası iş birliğinin, ikili ziyaretler ve düzenli üçlü görüşmeler aracılığıyla temasların ve görüş alış verişlerinin artırılması arzusunu da yinelediği” şeklindeki ifadenin de yer aldığı ortak açıklamada ayrıca şöyle denildi:

“Gelecekteki görüşmelerde ele alınacak konulara, parlamento çerçevesinde iş birliği, bölgesel sorunlar, enerji, araştırma, teknoloji, internet güvenliği, anti terör, doğal felaketlerin ortaklaşa göğüslenmesi, acil durumlarda görüş alış verişinde bulunulması, tarım, turizm, kültür, eğitim ve mülteci konularının da dahil edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Doğu Akdeniz bölgesindeki barışın sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması Avrupa’ya yönelik nüfus akışının durdurulması, göçmen kabul eden ve göçün yaşandığı ülkelere ekonomik ve siyasi destek sağlamaları için BM ve AB’ye çağrıda bulunuldu.

Mülteci güzergahında bulunan ülkelerin tek taraflı eylemler üstlenmemesi çağrısı yapıldı.”

OMİRU

Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Parlamentoları Dışişleri Komiteleri toplantısının, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun yaptığı konuşmayla başladığını yazdı.

Habere göre Omiru, üç ülke arasındaki parlamento düzeyindeki iş birliğinin, üç ülke arasındaki işbirliğine yalnızca kolaylık sağlamayacağını bunun ileriye götürülmesine de katkı sağlayacağını ifade etti.

Omiru, üç ülke arasındaki iş birliğinin, geniş bölgedeki istikrar, barış ve işbirliğinin ileriye götürülmesi iradesine dayalı olduğunu belirtti.

ÜÇ ÜLKE HEYETLERİ ANASTASİADİS VE FOKAİDİS İLE GÖRÜŞTÜ

Gazete, üç ülke heyetlerinin dün ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiğini belirtti.

Habere göre İsrail Parlamentosu Dışişleri Komitesi heyeti, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile bir araya geldi.

Simerini gazetesi ise Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile İsrail heyet arasındaki görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra özellikle savunma ve güvenlik alanındaki iş birliğinin ele alındığını yazdı.

Gazete yapılan resmi açıklamaya dayanarak görüşmede, yeni güvenlik sorunları, terör, güvenlik koşullarının ilerletilmesi, bölgedeki istikrar için iş birliklerinin gerekli olduğu yönünde ortak tespitte bulunulduğunu belirtti. 

Habere göre Rum Savunma Bakanı Fokaidis, İsrail ile iş birliğinin stratejik nitelik taşıdığını ve bu hedefin yerine getirilmesine önemli katkı sağladığını ifade etti.

Fokaidis görüşme sırasında ayrıca Savunma Bakanları düzeyindeki iki ülke arasındaki ilişkilerin, İsrail Savunma Bakanı’nın Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret ve yaklaşık bir hafta önce imzalanan SOFA Anlaşmasıyla mühürlendiğini belirtti.

Fokaidis, Güney Kıbrıs’ın, diğer komşu ülkelerle kurulan iş birliklerinden de bahsetti.

HEYETLER ONURUNA YEMEK

Alithia gazetesi Rum Meclisi Dışişleri Komitesi ve DİSİ Başkanı Averof Neofitu, dün akşam heyetler onuruna yemek verdiğini yazdı.