Politis ve diğer gazeteler, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ve Mısır Savunma Bakanı Sedki Sobhy’nin dün ilk üçlü görüşmelerini Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiklerini yazdılar.

Gazete, üç bakanın dünkü görüşmede Doğu Akdeniz’de, özellikle deniz ve enerji güvenliğini ele aldıklarını, terörizmle mücadele ve yasadışı göç konularının da gündeme geldiğini yazdı.

Bakanlar görüşmesinde, üç ülkenin savunma bakanlarının yılda en az bir kez bir araya gelmeleri, siyasi kararların hayata geçirilmesini amaçlayan daimi koordinasyon komitesi kurulması ve ortak tatbikatlar yapılması kararları alınırken, Rum bakan Fokaidis ise açıklamasında, jeopolitik istikrarsızlığın bulunduğu bir bölgede işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Yunan Bakan Kammenos, Münhasır Ekonomik Bölgenin (MEB) belirlenmesinin ardından üç ülkenin gerçekleştireceği savunma işbirliğinin bölge denizlerinin güvenli hale gelmesini sağlayacağını belirtirken, Mısır Savunma Bakanı Sobhy ise açıklamasında, üç ülke arasında yapılacak ortak tatbikatlar ve eğitimler ile uzman değişimlerine vurgu yaptı.