Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ta bugün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin katılımıyla yapılacak üçlü zirve haberine geniş bir şekilde yer verdiler.

Üçlü zirvenin gündeminde enerji, ekonomik ilişkiler, denizcilik ve turizmin bulunduğunu yazan gazete, üçlü zirvenin, üç ülkenin ilgili bakanlıklarına, üzerinde anlaşmaya varılan noktaların hayata geçirmesine yön verecek ortak bir deklarasyonla sonlanacağını belirtti.

Üçlü zirve öncesinde, Güney Kıbrıs-Mısır, Yunanistan- Mısır liderleri arasında ayrı ayrı ikili görüşmelerin de gerçekleştirileceğini, ardından da basına açıklama yapılacağını yazan gazete, görüşmede her ülkeden 20’şer kişilik heyetlerin yer alacağını ve öğle yemeği ile son bulacağını bildirdi.

Gazete haberinde ayrıca üçlü görüşmeye ilişkin son ayrıntıların, üç ülkenin yetkilileri tarafından dün yapılan toplantıda ele alındığını da yazdı.

Simerini gazetesine göre üçlü zirve çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a, Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’ye ise Mısır Dışişleri, Enerji, Yatırım Bakanları ile Hükümet Sözcüsü eşlik edecek.

Rum Başkanlık Sarayı’na, ilk önce Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’nin geleceğini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ikili bir görüşme gerçekleştireceğini yazan gazete, bunun akabinde Rum Başkanlık Sarayı’na Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın varacağını, ardından da heyetler arasındaki görüşmeye geçileceğini belirtti.

HRİSTODULİDİS

Alithia gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki “Afrodit” parselinden Mısır’a doğal gaz satılması anlaşmasının ilerleme aşamasında olduğunu belirtirken ayrıntı vermekten kaçındı.

Üçlü görüşme konusuna da değinen Hristodulidis, Yunanistan ve Mısır ile ortak kaygı ve ortak endişelerin bulunduğunu, bu çerçevede bugünkü görüşmenin gerçekleştirileceğini ifade etti.

ÇİPRAS VE ANASTASİADİS LEDRA CADDESİ’NDE GEZİNTİ YAPTI

Simerini gazetesi, üçlü zirveye katılmak amacıyla dün akşam Ada’ya gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile birlikte Uzun Yol olarak da bilinen Ledra Caddesi’nde bir gezinti gerçekleştirdiklerini yazdı.

Habere göre Anastasiadis ve Çipras, gezinti sırasında restoranlarda oturan kişilerle sohbet edip anı fotoğrafı çekti.