Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasında, üç ülkenin dışişleri bakanlıkları genel müdür/genel sekreterleri düzeyindeki üçlü görüşmenin dün Lefkoşa’nın Rum kesiminde başladığı ve üçlü görüşmenin gündemindeki ana konuların, mülteci krizi ile terör olduğu haber verildi.

Alithia gazetesi, “Terör ve Mülteci Krizi Üçlü Görüşmede” başlıklı haberinde, üçlü görüşmenin, üç ülkenin dışişleri bakanlarının geçen şubat ayına Brüksel’de aldıkları kararın devamı şeklinde ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçen kasım ayında Amman’a ziyaretinde, Ürdün Kralı ile yaptığı istişarelerin sonucunda gerçekleştirildiğini yazdı.

Gazete, devamla üç ülkenin dışişleri bakanlıkları genel müdürlerinin, görüşmeden sonraki ortak açıklamasına yer verdi.

Gazeteye göre, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Dimitris Paraskevapulos ve Ürdün Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Muhammed Yasin, görüşmeden sonra yaptıkları ortak açıklamada, bölgesel diyalogun, Avrupa ile Orta Doğu ilişkilerinin güçlenmesine dair ortak hedeflere, aynı zamanda dayanışma ve karşılıklı anlayışın ileriye götürülmesine hizmet edebileceğini belirtti.

Gazeteye göre, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Mısır ve İsrail’le de gerçekleştirilen diğer üçlü işbirliklerinin durumunda da olduğu gibi, nihai stratejik hedefin, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgesindeki güvenlik, istikrar, barış ve refah koşullarının ileriye götürülmesi olduğunu söyledi.

Gazeteye göre Zinon, bunun, üçlü işbirliğine katılan üç ülkenin ortak ilgili alanındaki güçlenmiş işbirlikleri aracılığıyla gerçekleştirileceğini belirtti.

Dünkü görüşmede, terörle mücadele ve Yunanistan ile Ürdün’ü büyük ölçüde etkileyen mülteci krizi konularıyla ilgili işbirliği meselelerinin ele alındığını dile getiren Zinon, görüşmede suların idaresi, çevre, kültürel mirasın korunması, taşımacılık ve turizm gibi alanlarındaki işbirliği konularının ele alındığını da belirtti.

Bir sonraki adımın, büyük olasılıkla, üç ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesi olacağını da dile getiren Zinon, bunun ise üç ülke liderinin yapacağı zirvenin hazırlığını teşkil edeceğini ifade etti.

Mülteci krizi ve terörle mücadele gibi kritik konularda, üç ülke arasında bir karşılıklı anlayış olup olmadığının kendisine sorulması üzerine ise Zinon, karşılıklı anlayış bulunduğunu ve hali hazırda bir işbirliği de olduğunu ve bu işbirliğinin, bu konuların üç ülkeyi de ilgilendirmesinden ötürü daha da güçleneceğini söyledi.

Gazeteye göre, enerji konusunda ise, Ürdün ile hali hazırda bu konuda ikili bir işbirliği bulunduğunu belirten Zinon, konunun, iki ülkenin enerji bakanlıklarındaki uzmanlar tarafından incelenmesi konusunda mutabakata varıldığını sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise, “Yeni Üçlü İşbirliği de Uygulamada” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasındaki üçlü işbirliğinin bundan böyle kurumsal bir nitelik kazanmakta olduğunu ve temellerin de dünkü görüşmede atıldığını yazdı.

Zinon’un, muhataplarını Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgilendirdiğini de yazan gazete, tarafların ise sürece olan desteklerini belirttiklerini iletti.

Gazete, üç üst düzey diplomatın, üçlü görüşmeden önce Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından kabul edildiklerini de ekledi.

Politis gazetesi ise “Terör ile Mülteci Krizi Galip Geliyor” başlıklı haberinde, üç ülkenin, üçlü görüşmeler aracılığıyla işbirliklerini güçlendirmek istedikleri alanların, “terör tehdidiyle baş edilmesi ve güvenlik, mülteci krizi, kültür ve eski eserlerin korunması, turizm, tarım, enerji, sağlık, taşımacılık, AB-Ürdün ilişkileri, suların idaresi, çevrenin korunması ve dinler arası diyalog” olduğunu yazdı.

Simerini ise haberi “Zemini Hazırladılar” başlığıyla yer verdi ve terör ile mülteci kriziyle başa çıkılması konularının, önümüzdeki yaz üç ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak üçlü görüşmede ele alınmasının beklendiğini ekledi.