Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, bu açıklamayı, Güney Kıbrıs’ta bulunan, Avrupa Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldığını yazdılar.

Gazete Avromopulos’un, dün Rum Meclis oturumunda yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın, siyasi sığınma, göçmenlik konusundaki faaliyetlerin hayata geçirilmesi için 32 milyon Euro, “Internal Security Fund” (ISF), sınırların korunması ve kolluk hizmetleri için ise 42 milyon Euro’yu aşkın bir miktar alacağını ifade etti.

Habere göre Avromopulos, Meclis’teki konuşmasında, göçmenlik konusundaki Avrupa Gündeminden de bahsetti ve işbirliklerinden dolayı Rum makamlarına teşekkür etti.

OMİRU

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, ise konuşmasında, Türkiye’nin, göçmenlik konusunda, Güney Kıbrıs’a karşı “kabul edilemez” tutumu olduğunu iddia etti ve AB’nin bu tavra müsamaha gösterdiğini ileri sürdü.

Omiru, konuşmasında ayrıca Akdeniz’deki göçmenlik krizinin göğüslenmesi için ulusal ve Avrupa düzeyinde derhal tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

AVROMOPULOS ANASTASİADİS TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Avrupa Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos’un dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiğini yazan gazete iki yetkili arasındaki görüşmede, diğer konuların yanı sıra Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve göçmelik konusundaki Avrupa Gündeminin de ele alındığını belirtti.

Habere göre Avromopulos, Anastasiadis görüşmesinden önce de, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İoana Nikolau  ile bir araya geldi.

KÜRTLERDEN MECLİS ÖNÜNDE PROTESTO

Fileleftheros gazetesi, Kürtlerden oluşan bir grubun, Avrupa Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos’un gelmesi ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüşmesine bağlı olarak dün Meclis önünde  protesto gösterisi düzenlediklerini yazdı.

Habere göre Kürtler ellerinde tuttukları “Denizlerde Sağ Kurtulduk Karada Ölüyoruz” , “Akdeniz Ölüm ve Mutsuzluk Değil İşbirliği ve Dayanışma Köprüsü” pankartlarıyla, Güney Kıbrıs’ın göçmenlere yönelik uluslar arası yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti.