Fileleftheros gazetesi, Rum Hükümeti’nin, Rum Telekomünikasyon İdaresi’nin (CYTA) özelleştirilmesiyle ilgili birtakım faaliyetlerde bulunduğunu ve 350 milyon Euro’luk bir sonraki kredi dilimi verilmeksizin, 7 Mart’ta memorandumdan çıkmayı hedeflediğini yazdı.

Gazete, Euro Grubu’nun yarın toplanacağını ve Güney Kıbrıs’ın bu toplantıdan olumlu yorumlar çıkmasını beklediğini; ancak askıda olan CYTA yasa tasarısı nedeniyle, yeni kredi dilimini alamayacağını belirtti.

Euro Grubu’nun, Güney Kıbrıs’la ilgili 11 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde iki kritik toplantı daha yapacağını kaydeden gazete, Güney Kıbrıs’ın son toplantıda, memorandumdan çıkmasının beklendiğini yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın, bir sonraki kredi dilimi olmadan, mali ihtiyaçları karşılayabilmek adına tedbirli davrandığını ve dün, 226 milyon Euro’luk tahvili, yüzde 3,04 ile yüzde 3,25’lik faizle 7 yıl vadeli satışa çıkardığını kaydetti.

LAGARDE LİSTESİ’NDE “HAZİNE”

Öte yandan Haravgi gazetesi ise, “Liste, 361 Hesap ile Hazine Saklıyor” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Güney Kıbrıs’tan kişiler ve şirketlerin, HSBC Bankası’nın Cenevre şubesindeki mevduatlarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı “Lagarde Listesi”nin, 827 milyon Euro’luk “hazine” sakladığını bildirdi.

Gazete, listede yalnızca 2003 yılına ait, 85 banka hesabıyla bağlantılı 35 milyon Euro’luk vergi ödemesi bulunduğunu kaydederken, bankada; Rumlara ve Güney Kıbrıs’la bağlantılı yabancılara ait 490 kişi ve şirket profili bulunduğunu, bunların 87’sinin banka hesabı olmadığını, kalan 361 profilin ise, yaklaşık 827 milyon Euro’luk hesabı bulunduğunu yazdı.