Fileleftheros gazetesi, Mısır gazetesinde yer alan habere dayanarak, Anastasiadis’in geçtiğimiz akşam El-Sisi’yi telefonla aradığını ve El-Sisi’nin görüşmede, Rum kesiminin Akdeniz bölgesinde işbirliği köprüleri meydana getirilmesindeki önemli rolünden övgüyle söz ettiğini aktardı.

Gazete, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Büyükelçi Alaa Youssef’e de dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, iki ülke ve halk arasındaki mükemmel düzeydeki ilişkilerin ışığında, Rum kesiminin Mısır’la ikili ve bölgesel düzeydeki ilişkilerini güçlendirmeyi sürdürmeye dair ilgisini ifade ettiğini iletti.

Anastasiadis’in Rum kesimi, Yunanistan ve Mısır arasındaki üçlü işbirliğinin önemine değindiğini de aktaran Büyükelçi, Anastasiadis’in, Rum kesiminin, Doğu Akdeniz bölgesindeki güvenlik ve kalkınmanın güçlendirilmesine yönelik olarak, üç ülke arasındaki yakın işbirliği ilişkilerini aktifleştirme ve geliştirme konusundaki ilgisini vurguladığını da ekledi.

MISIR’LA ATIKLAR KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ OLASILIĞI

Öte yandan Simerini gazetesinde yer alan bir haberde, Mısır ile Güney Kıbrıs’ın, evsel katı atıkların (çöplerin) idaresi konusunda işbirliğinde bulunma olasılığını gözden geçirdiği, çünkü özellikle Mısır’ın çöplerin toplanması, ayrıştırılması, geri dönüştürülmesi ve sağlıklı bir şekilde gömülmesi konusunda büyük ihtiyaçları olduğu ifade edildi.

Gazeteye göre, Rum Haber Ajansı KİPE’ye demeç veren Rum Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis, evsel katı atıkların idaresi konusuna değindi ve bu konuda Mısır’la gelecekte bir işbirliği yapılması olasılığına atıfta bulundu.

Demecinde, İsrail ve Ürdün ile çevre konularında işbirliği yapabilecekleri olasılığına da değinen Kuyalis, şu an Mısır ile olan işbirliğindeki önceliğin, tarım ve balık yetiştiriciliğindeki işbirliği olduğunu sözlerine ekledi.