Güney Kıbrıs’ta 20 Temmuz Barış Harekatı sırasında hayatını kaybeden Rum ve Yunanlılar için anma törenleri yapıldığı, kayıplar için dualar okunduğu haber verildi.

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in Yunan Askeri Mezarlığı’nda 1974 yılında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine katıldığını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis burada yaptığı konuşmada, 1974’te hayatını kaybedenler ve kayıp olanlara bir saygı göstergesi olarak, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek bağımsızlık, işgal ordularından kurtuluş ve vatanın yeniden birleşmesini sağlamalarının borçları olduğunu belirtti.

Gazete, törene, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Rum yetkililer, kilise, ordu, polis ve siyasi parti temsilcileri ile yakınları kaybeden ya da yakınları kayıp Rum ve Yunan aileleri katıldığını kaydetti.

Gazete, anma etkinlikleri çerçevesinde, Lefkoşa’daki Faneromeni Kilisesi’nde Anastasiadis, diğer yetkililerle halkın katılımıyla ayin yapıldığını yazdı.

Haberde, Yunanistan’da da 1974 dolayısıyla kınama etkinlikleri düzenip, Yunan Meclis’inde 1974’te hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduğu aktarıldı.

KAYIPLAR İÇİN ETKİNLİK

Gazete, bir başka haberinde, Salı günü Larnaka’ya bağlı Korno köyünde kayıplar anısına etkinlik düzenlendiğini yazdı.

Habere göre, Anastasiadis ile bazı siyasi ve askeri yetkilinin katıldığı etkinlikte konuşan Rum Meclis Başkanı Dimitris Silluris, Rum Yönetimi’nin kayıplarla ilgili bilgi sahibi olanların bunları yetkililere aktarmaları yönünde çağrı yapmaya devam ettiğini belirtti.

Silluris, zaman geçtikçe kayıpların saptanmasına yönelik çalışmanın zorlaştığını vurguladı.

ÇİPRAS: “ADİL BİR ÇÖZÜM”

Simerini gazetesine göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yunan Hükümeti’nin Kıbrıs sorununa barış, istikrar ve refahı güvence altına alacak adil bir çözüm bulunması gerekliliğine odaklanmış olduğunu belirtti.

cna_f145a9036233e4c608ebef5a0b65b395f.jpg

KOCAS: “İSTİLANIN ETKİLERİ KABUL EDİLMEZ”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, 1974 dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Yunanistan, Türk istilasının etkilerini kabul etmedi. Hiçbir zaman da kabul etmesi söz konusu değildir” iddiasında bulundu.

Geçmişe yapışıp kalmış garantiler sisteminin kalkması ve tüm işgal askerlerinin ayrılmasının, Kıbrıs sorununun çözümünün vazgeçilmez parçası olduğunu her zaman dile getirdiklerini belirten Kocas, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’ın yanında olduğunu vurguladı.

VAREMENOS: “TÜRKİYE’DEKİ DURUMUN MÜZAKERELERİ ETKİLEMEMESİNİ UMARIM”

Haravgi gazetesi, Yunanistan Meclis Başkanı Yardımcısı Yorgos Varemenos’un Yunan Hükümeti’ni temsilen 20 Temmuz dolayısıyla düzenlenen anma ve “kınama” etkinliklerine katıldığını yazdı.

Adada bulunduğu süre içersinde Anastasiadis ile de görüşen Varemenos, yaptığı açıklamalarda Türkiye’deki son gelişmelerin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakerelere olumsuz etkilerde bulunmaması umudunu dile getirdi.

Yunan Hükümeti’nin müzakerelerin devamından yana olduğunu belirterek, BM ilke ve kararlarını yansıtacak, “işgal askerleri” ve zamanı geçmiş garantiler kurumundan uzak bir çözüme ulaşmak için Rum Hükümeti’nin yanında olduğunu söyledi.

cna_fae80d78a48ed4a5d8c8e8247c0764335.jpg

HRİSTOFYAS KONUŞTU, DİSİ TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan gazete Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, 20 Temmuz 1974 dolayısıyla yaptığı açıklamada kötülüğün öncülerinin devlet dümeninde bulunduğunu ve her Temmuz ayında kendilerine birlik dersi verdiğini savundu.

Hristofyas, son yıllarda birçok “kendi suçunu itiraf etme” duyduklarını ancak 1974 darbesi konusunda bir “kendi suçunu itiraf” duymadıklarını belirtti.

DİSİ ise Hristofyas’ın sözleri üzerine yaptığı açıklamada, vatanı soğukkanlı bir şekilde yıkıma uğratan, halkı sefalete batıran, Mari’den başlayarak birkaç ay içerisinde devletin batışına neden olup Troyka’yı çağıran bir insanın, saklanmak yerine cesaretle çıkıp partisini de zorda bırakarak meydan okuduğunu savundu.

DİSİ, Hristofyas’ın kendi suçlarını itiraf etmezken başkalarının itiraflarından konuşup, eleştirilerde bulunduğunu savundu.