Rum Yönetimi’nin altı bağımsız devlet yetkilisi ile bakanlarının, gerçekleştirdikleri hareket veya eylemlerle Rum Yönetimi’nin çıkarlarına zarar verdikleri veya kasten Anayasa’nın hükümlerini ihlal ettiklerinin tespit edilmesi halinde, cezai sorumluluklarla karşı karşıya kalacakları haber verildi.

Hazırlanma aşamasında olan iki yasa tasarısının bunu öngördüğünü yazan Fileleftheros gazetesi, buna paralel olarak, Rum Yönetimi Başkanı ve milletvekillerinin sorumluluklarıyla ilgili olarak da, başka yasa tasarıları hazırlandığını kaydetti.

Bu yasa tasarılarından, Başsavcı ile Başsavcı yardımcısının muaf tutulduğunu kaydeden gazete, durumdan etkilenecek olan bağımsız devlet yetkililerinin, konuyla ilgili tepkilerini dile getirdiklerini ekledi.

BORÇLULARIN HAPSEDİLMESİNE DİSİ DE KARŞI

Politis gazetesinde yer alan bir haberde ise, DİSİ partisinin, kamuya borcu olan vatandaşlar aleyhinde beklemede bulunan hapis cezası emirleriyle ilgili olarak, kendi hükümetiyle çatışmaya girmeye niyetli olduğunun görüldüğü belirtildi.

PARTİLERİN FİNANSMANINA DAİR ŞEFFAFLIK KONUSUNDA ELEŞTİRİLER

Alithia gazetesinde yer alan bir haberde ise, Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren “Yolsuzlukla Mücadele Grubu’nun (GRECO)” raporunun dün kamuoyuna sunulduğu ve raporda, Rum siyasi partilerinin finansmanıyla ilgili şeffaflık konusunda eleştiriler yer aldığı belirtildi.

Raporda, Avrupa Komisyonu’nun, yolsuzlukla mücadeleye ilişkin tavsiyelerinin uygulanmadığına dair hayal kırıklığının ifade edildiğini yazan gazete, Rum kesiminin, GRECO’nun raporunda, partilerin finanse edilmesine ilişkin şeffaflık konusu ile yolsuzlukla mücadeleye ilişkin önlemlerin hayata geçirilmemesi konusunda, töhmet altında olduğunu yazdı.

Gazete GRECO’nun raporunun, Rum Yönetimi’nin, yolsuzlukla mücadele ve siyasi partilerin finansmanıyla ilgili şeffaflık konularındaki tavrı konusunda, oldukça eleştirel olduğunu ekledi.