Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen bir anketin sonuçları, katılımcıların yüzde 74’ünün, yürütülen Kıbrıs sorunu müzakerelerinin çözümle sonuçlanabileceğine inandıklarını ortaya koydu.

Politis ve diğer gazeteler, “Noverna” şirketi tarafından “Kıbrıs Grubu” adına, 29 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında, bin 12 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirilen anketin sonuçlarına geniş yer verdiler.

Gazete, “Çözüme Evet” başlığı altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, “Noverna” isimli şirket tarafından gerçekleştirilen anketin, Kıbrıs Rum toplumunun çözüme yönelik olumlu düşünceleri ancak aynı zamanda endişelerini de ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre ankette, “bugünkü müzakereler anlaşma ve referandumla sona ulaşabilecek mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 74’ü olumlu yanıt verdi.

Katılımcıların yüzde 24’ü bu soruya “kesinlikle evet” yanıtını verirken yüzde 50’si “muhtemelen evet”, yüzde 19’u “muhtemelen hayır” ve yüzde 5’i “kesinlikle hayır” yanıtını verdiler.

Müzakerelerin başarılı olmasını isteyip istemedikleri şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 68’i “evet” ve yüzde 9’u “hayır” derken, yüzde 21’lik bir kesim ise “konunun kendisini etkilemediği” yanıtını verdi.

Müzakerelerin bir planla sonuçlanması ve referanduma gidilmesi durumunda ne oy vereceklerinin sorulması üzerine ise katılımcıların yüzde 16’sı “kesinlikle hayır”, yüzde 10’u “muhtemelen hayır”, yüzde 40’ı “evet ya da hayır’a eşit mesafede bulunduğu”, yüzde 14’ü “muhtemelen evet” ve yüzde 16’sı “kesinlikle evet” yanıtını verdi.

Gazete, katılımcılara mülkiyet konusunda yöneltilen “(kendilerine iade edilecek) taşınmazlarıyla ne yapacakları” sorusuna ise, katılımcılardan yalnızca dörtte birinin, Kıbrıs Rum yönetimi idaresi altındaki taşınmazlarına kalıcı döneceklerini, bu rakamın Kıbrıs Türk yönetimi idaresi altındaki taşınmazlar söz konusu olduğunda ise yüzde 13’e düştüğünü aktardı.

Ankete göre, Kıbrıs Rum yönetimi altında olacak bölgelerdeki mülklerine ilişkin olarak, bu soruya katılımcıların yüzde 30’u “taşınmazlarını yazlık olarak ellerinde tutacakları”, yüzde 16’sı “kiralayacakları”, yüzde 12’si “nakit olarak tazminat kabul edecekleri” ve yine yüzde 12’si “işletme kuracağı” ve yüzde 8’i “başka yerdeki bir taşınmazla takas kabul edeceği” yanıtlarını verdiler.

Taşınmazın Kıbrıs Türk idaresi altındaki bölgede kalması durumunda ise yüzde 25’i “yazlık olarak ellerinde tutacaklarını”, yüzde 18’i “kiralayacaklarını”, yüzde 10’u “işletme kuracaklarını”, yüzde 18’i “nakit tazminat kabul edeceklerini” ve yüzde 12’si de “başka bir yerde eşit değerde başka bir taşınmazla takas edebileceği” yanıtını verdiler.

Gazete, “gerçekçi olarak başarılabilecek şeyin ne olduğu” şeklindeki bir soruya ise, katılımcıların yüzde 40’ının “geri alma, takas ve tazminat karışımı”, yüzde 17’sinin “sadece tazminatlarla”,  yüzde 25’inin “geri alma ve taşınmazına geri dönme” ve yüzde 13’ünün ise “iade edilene kadar taşınmazını bir süreliğine kullanıcıya kiralama” seçeneklerini dile getirdiklerini aktardı.

Garantilerin kaldırılması veya devamı konusundaki soruya ise katılımcıların yüzde 30’u “tamamen kaldırılması” ve yüzde 44’ü “AB’nin garantörlüğünü kabul ettiği” şeklinde yanıt verirken, diğer seçeneklerin oranları sıfıra yakın oldu.

Gazete, Türkiye kökenlilerin tamamının çözümden sonra gitmesini isteyenlerin oranının yüzde 27 olduğunu, yüzde 29’luk bir kesimin “Kıbrıslı Türklerle evli olanlar veya aileleri olanların”, yüzde 31’lik bir kesimin ise “sadece Kıbrıs’ta doğanların kalmasını istediklerini” belirttiklerini yazdı.

Yüzde 9’luk bir kesim ise “hepsi kalsın” yanıtını verdi.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

Gazete, anketin bir diğer ilginç sonucunun ise, beklenenin aksine Kıbrıslı Rumların dönüşümlü başkanlık ve çapraz oylamaya karşı olmadıklarının ortaya çıkması olduğunu yazdı.

Ankete göre katılımcıların yüzde 33’ü “Kıbrıs Rum başkanın daha uzun görev süresi olması kaydıyla dönüşümlü başkanlığı desteklediğini” belirtirken yüzde 20’lik bir kesim ise “karşılığı alınması durumunda kabul edilebilir” yanıtını verdi.

Yüzde 13’lük bir kesim ise dönüşümlü başkanlığı “kabul edilemez” bulduğunu dile getirdi.

Başkanın çapraz oyla seçilmesi konusunda ise yüzde 32’lik kesim “evet”, yüzde 27’lik kesim “karşılığı alınması şartıyla evet” ve yüzde 14’lük kesim  “şiddetle karşı” ve yüzde 9’luk kesim ise “karşı” olduklarını vurguladılar.