Rum yönetimi ve siyasi partileri KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini dikkatle ve yakından izliyor, ilk turda ortaya çıkan sonuçları değerlendiriyor.

Simerini “Gizli Bakışlar” başlıklı haberinde Rum Başkanlık Sarayı’nın KKTC’deki seçimleri büyük bir dikkatle izlediğini, “malum nedenlerden dolayı” kamuoyu önünde herhangi bir yorum yapmasa da Nikos Anastasiadis, müzakere grubu ve yakın çalışma arkadaşlarının dikkatlerinin büyük bölümünü KKTC’deki gelişmelere odakladığını yazdı.

RUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI

Anastasiadis hükümetinden üst düzey bir kaynağın Simerini’ye “Birçoğunun dile getirdiği ümitlere karşın Başkanlık, işgal liderinin çehresinde değişikliği kesin görmüyor ve kim seçilire seçilsin, değerlendirileceği yerin müzakere masası olacağının altını çiziyor” dediğine işaret etti.

Gazeteye göre Rum yönetiminin, KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndaki bir değişikliğe olumlu bakıp bakmadığı sorulan kaynak, içerisinde bulunduğumuz haftanın Kıbrıs Rum tarafının görüşünün netleşmesi açısından çok önemli olduğuna işaret etti. “Gelişmeleri izliyoruz. Sayın Akıncı oy toplamak için tezlerini sulandırırsa, bu hoş bir gelişme olmayacak” dedi.

Rum hükümet kaynağına, seçilmesi halinde Akıncı’nın hangi hareket veya faaliyetinin bir şeylerin değişeceğini göstereceği soruldu. Müzakereci atanması meselesine dikkat çeken kaynak “Sayın Akıncı seçilirse, tezlerini ve niyetlerini tercih edeceği kişi gösterecek. Akıncı’nın müzakereci atamayıp Başkan Anastasiadis’le şahsen görüşmesi çok daha olumlu olacak” ifadesini kullandı.

Habere göre Meclis Başkanı Yannakis Omiru cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda cereyan edenlerin Türkiye’ye net mesaj olduğu yorumunda bulundu.

SİYASİ PARTİLER

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıslı Türklerin liderlerini belirleme hakkına saygılı olduğunu, Kıbrıs Türk toplumuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini ancak kendisinin gelecek pazar günü çıkacak sonuçla ilgilendiğini söyledi.

DİKO, seçilecek kişinin müzakerelerde Rum tarafının muhatabı olacağından, seçimlerinden çıkacak sonuç önemli olsa da Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin anahtarının Ankara’da bulunduğunu savundu. DİKO Anastasiadis’e de şu mesajı gönderdi:

“Kıbrıs Rum tarafının takınacağı tavır çok daha önemli. Sayın Anastasiadis Avrupa hukuku ve Uluslararası hukuku güvenceye alacak ilkeler temelinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bekasını ve Kıbrıs Helenizmi’nin var oluş şartlarını yaratacak şekilde müzakere etmelidir.”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “aşırıya kaçılmaması lazım çünkü Kıbrıs sorununda müzakere çizgisini belirleyen Kıbrıslı Türklerin lideri değil, Türkiye’dir.  Ancak müzakere edilebilecek bir lider olması yardımcı olur” görüşünü açıkladı.

EURO.KO, güvenilir bir sonuca varabilmek için ikinci turu bekleyeceklerini ancak Akıncı’nın seçilmesinin Türkiye faktörü nedeniyle çok da değişiklik yaratmayacağı görüşünü ortaya koydu. EURO.KO “Akıncı’nın seçilmesini, Kıbrıs Türk toplumunu Türkiye’nin kucağından kurtarmayı başaramayan Talat emsalini yalanlamayı başarması için umuyoruz” dedi.

Politis de haberi “Akıncı İyi, Ama...” başlığıyla aktardı.