Simerini gazetesinde yer alan ankette, partilerin ve parti liderlerinin genel görüntüsü ele alındı. “IMR” şirketinin, “Lefkoşa Üniversitesi” ile birlikte Simerini gazetesi için gerçekleştirdiği ankette, partilerin bölünmüşlüğü, sözlerini ne kadar tuttuğu, hangi partinin ne kadar oy alabileceğine dair oranlar ve siyasi parti liderleriyle ilgili görüşlere yer verildi.

Ankete katılanların yüzde 19’u, önümüzdeki Pazar seçim yapılacak olsa, DİSİ’ye oy vereceklerini belirtti. DİSİ’yi, yüzde 12’lik oy oranıyla AKEL, yüzde 6’lık oy oranıyla DİKO, yüzde 3’lük oy oranıyla EDEK, yüzde 4’lük oy oranıyla Vatandaşlar İttifakı, yüzde 2’lik oy oranıyla Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve yüzde 1’lik oy oranlarıyla EURO. KO ve Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) izledi. Yüzde 37’lik kesim ise kimseye oy vermeyeceğini beyan etti.

Katılımcıların büyük çoğunluğu, en bölünmüş partinin DİKO olduğu yönünde görüş belirtti. AKEL ise, en demode parti unvanını aldı.

En güvenilir parti sıralamasında ise tüm partiler sınıfta kaldı. Katılımcıların yüzde 64’ü, hiçbir partiye güvenmediklerini belirtirken, yüzde 12’lik kesim DİSİ’ye, yüzde 9’luk kesim ise AKEL’e güvendiklerini beyan etti.

Ankete katılanların yarısı, mutsuz olmalarının hiçbir parti tarafından umursanmadığı görüşünde birleşti. Yüzde 22’lik kesim, AKEL’in bu konuda daha düşünceli olduğunu belirtti, diğer partilerin oranlarıysa yüzde 10’un altında kaldı.

Siyasi parti liderlerine bakıldığında ise, en becerikli siyasi liderin DİSİ Başkanı Averof Neofitu olduğu gözlemlendi. Bu kategorideki en düşük oran ise, yüzde 8 ile EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un oldu.

Ankete göre Neofitu, en kararlı siyasi lider unvanını da aldı. Bu kategoride en az oyu yüzde 4 ile yine Marinos Sizopulos aldı.

En yenilikçi siyasi lider de DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos oldu. Papadopulos ayrıca, katılımcılardan, “işvereninizin/ortağınızın kim olmasını istersiniz” kategorisinde en yüksek oranı aldı.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, işbirliğine en açık ve en uzlaşıcı siyasi lider seçildi.