Güney Kıbrıs’ın, tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan 12. Parseldeki “Afrodit” isimli yataktan çıkarılacak doğal gazın, işlenmek üzere Mısır’a götürülmesi planlarının devam ettiği, ayrıca İngiliz BG petrol şirketi yetkililerinin temaslarda bulunmak amacıyla Güney Kıbrıs’ta bulundukları bildirildi.

Mısır’ın MEB’inde dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birinin bulunduğunun açıklanmasının ardından Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki doğal gaz yataklarının  durumuna ilişkin açıklamalar sürüyor.

Alithia gazetesinin haberine göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın enerji planlamalarının devam ettiğini, “Afrodit” yatağından çıkarılması planlanan doğal gazın Mısır’ın “Idku” kentinde bulunan sıvılaştırma terminaline taşınması konusunda, ilgili şirketlerle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Lakkotripis, sözde Güney Kıbrıs doğal gazının Mısır’a taşınması konusunda müzakere ettikleri 10 şirketten biri olan ve ayrıca Idku kentindeki terminalin ana ortaklarından biri olan İngiliz BG şirketi yetkililerinin, konuyu görüşmek üzere Güney Kıbrıs’ta bulunduklarını belirtti.

Lakkotripis ayrıca, bölgede dünyanın en büyük doğal gaz yataklarından birinin keşfedilmesinin ne gibi gelişmelere yol açacağı konusunda fikir çalışması yaptıklarını da vurguladı.

Gazete, Rum hükümetinin, Afrodit yatağının kalkındırılması planlarına ilişkin önerilerini söz konusu yatakta faaliyet gösteren Noble ve  Delek/Avner şirketlerine göndereceğini ve konuya ilişkin müzakerelerin süreceğini belirtti.

ANASTASİADİS MISIR CUMHURBAŞKANI’YLA TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’yle telefonda görüştüğünü yazdı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün yaptığı yazılı açıklamada, Anastasiadis’in, Çin Halk Cumhuriyeti’nde ziyaret gerçekleştirmekte olan Sisi’yle dün telefonda görüştüğünü ve bulunan yeni doğal gaz yatağı sebebiyle Sisi’yi tebrik ettiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis, bu gelişmenin Doğu Akdeniz’in enerji alanındaki önemini arttırdığının altını çizdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise, Anastasiadis’in bu tespitine katılarak, Güney Kıbrıs ile Mısır’ın, bölgenin enerji güvenliğinin sağlanması konusunda işbirliği yapmaları gerektiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis ayrıca, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un 10-11 Eylül tarihlerinde adaya gerçekleştireceği ziyaret ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ayrı ayrı Avrupa Konseyi’ne davet edilmeleri hakkında Sisi’ye bilgi verdi.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Mısır’ın söz konusu doğal gaz yatağının keşfedilmesinin ardından Güney Kıbrıs ve İsrail’e, mevcut anlaşmalarının bundan etkilenmeyeceği yönünde taahhüt verdiğini yazdı.

Gazete, dün akşamki Anastasiadis-Sisi telefon görüşmesinde Mısır Cumhurbaşkanı’nın, “anlaşma anlaşmadır” taahhüdünde bulunduğunu ve işbirliği için verilen tüm sözlere uyulacağını ilettiğini yazdı.

Gazete ayrıca, Mısır Petrol Bakanı Şerif İsmail’in de kamuoyuna yönelik açıklamalarında Mısır şirketlerinin Güney Kıbrıs ve İsrail’le sürdürülen görüşmelerinin kesilmeyeceğini duyurduğunu aktardı.