Güney Kıbrıs’ta seçim barajının yüzde 5’e çıkarılması için çalışma yapıldığı bildirildi.

Politis gazetesi, Güney Kıbrıs’ta mevcut seçim barajının yüzde 1,8 olduğunu ve bu oranın, AB ülkeleri genelindeki en az oran olduğunu kaydederken, DİSİ’nin, barajın yüzde 5’e yükseltilmesi için yasa tasarısı hazırladığını yazdı.

DİSİ’nin, ana muhalefet partisi AKEL ile konuyla ilgili görüşme yaptığını ve AKEL’in de barajın yükseltilmesine olumlu baktığını aktaran gazete, AKEL’in geçen hafta, Polit Büro düzeyinde, barajın yüzde 3,5’e yükseltilmesine yeşil ışık yaktığını ve iki partinin, yüzde 4’te buluşmasının hedeflendiğini belirtti.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, AKEL’in DİKO’ya, yasa tasarısının sunulması halinde çekimser kalması ve böylelikle işi kolaylaştırması önerisini götürdüğünü de yazarken, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un dün yaptığı açıklamada, bu konuya ihtiyatlı yaklaştığını söylediğini kaydetti.

Haberde, KS EDEK’in  bu öneriye tamamen karşı çıktığı ifade edildi.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI: “ELAM İLE BÖYLE Mİ MÜCADELE EDECEKSİNİZ?”

Gazete, Vatandaşlar İttifakı’nın DİSİ ile AKEL’in girişimine gösterdiği tepkiyi de aktardı.

Habere göre Vatandaşlar İttifakı, DİSİ ile AKEL’e, seçim barajında değişiklik yaparak ELAM’ı (Rum Ulusal Halk Cephesi) devre dışı bırakmayı hedeflediği eleştirisinde bulundu.