Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP) dinleme yapmak amaçlı, “cep telefonlarına bulaşan bir yazılım ve dinleme servisi” satın aldığı haber verildi.

Fileleftheros, “KİP’e Cep Telefonlarını Denetlemek İçin Yazılım... ‘Anonymous’ Müdahalesinden Sonra Faturalar Forumda... Geçen Hafta 100 Bin Euro’luk Satın Alım Kanıtları” başlıklı haberinde yazılım ve dinleme servisinin, “The Hacking Team” isimli cep telefonu ve internet takip yazılım istemleri konusunda uzman İtalyan şirketinden satın alındığını yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak KİP faturalarının, “Anonymous”un “The Hacking Team”in bilgisayarlarını hack etmesi üzerine sızdığına dikkat çekerek, önümüzdeki günlerde daha çok şeyin forumlara çıkmasının beklendiğini belirtti.

KURBANLAR YAZILIMIN YÜKLENMESİNE KENDİLERİ İZİN VERİYOR

Gazete “Yazılım, cep telefonlarına, izlenecek ‘kurbanla’ ilgili ‘izinle’ yüklenerek bulaştığı için, yapılan analizler, ister özel ister tüzel kişilik olsun, ‘kurbanların’ kimlikleriyle ilgili birçok veriyi ortaya çıkardı” ifadesine yer verdi.

Habere göre KİP’in İtalyan “The Hacking Team” şirketinden ilgili yazılım ve servisi satın aldığını gösteren dört fatura, Elektronik İletişim ve Bilgisayar Güvenliği Uzmanı Dinos Pastos tarafından dün açıklandı. Pastos satın alınanın; yasaların öngördüklerinin dışında, yani önceden mahkeme emri alınmadan vatandaşların izlenmesi/dinlenmesine olanak tanıyan yazılım ve servis olduğuna dikkat çekti.

SES DOSYALARI, VİDEO, SMS, SKYPE, FOTOĞRAFLAR, SOSYAL AĞLARA ERİŞİM

Sızan 4 fatura, KİP’in Aralık 2014- 2 Temmuz 2015 döneminde 103 bin Euro ödeme yaptığını gösteriyor. Bu sistemle casus yazılım, hedef cep telefonlarına bulaşarak, kullanıcının ses dosyaları, video, sms, skype üzerinden görüşmeler, fotoğraflar, sosyal ağlardaki ve diğer bilgilere erişim sağlanıyor.

CEP VERİLERİNE FİZİKİ ERİŞİM VE UZAKTAN MÜDAHALE...

Faturalardan -en azından sızdırılan 4 tanesinden- 5 denetim yazılımına izin verilmesiyle Android telefonlardan dinleme yapılmasına olanak tanıyan altyapı,  cep verilerine fiziki erişim servisleri, cep telefonlarına uzaktan müdahale ve bir yıllığına destek hizmetleri satın alımı yapıldığı anlaşılıyor.

Gazete bu bilgileri ne doğrulayan ne de yalanlayan KİP Başkanı Andreas Pendaras’ın “KİP devletin milli güvenliğiyle ilgili herhangi bir şeye yorum yapmak niyetinde değildir. KİP istisnasız bütün faaliyetlerinin Anayasa, yasalar çerçevesinde ve insan haklarına mutlak saygıyla olmasına özen gösterir” ifadelerini kullandığı kısa bir yazılı açıklama yaptığını kaydetti.