Rum basını Güney Kıbrıs’ta üç gündür devam eden ve bugün dördüncü gününe giren yangınlara ve bu çerçevede yaşanan gelişmelere geniş  yer verdi.

Rum basını ayrıca Güney Kıbrıs’ta üç gündür etkili olan yangının, Kıbrıs sorunu çerçevesinde yürütülen liderler arasındaki görüşmenin iptaline de neden olduğunu yazdılar.

Gazeteler, Türkiye’nin de yardım teklifinde bulunması, Güney Kıbrıs’ın ise buna “şartlı” olarak evet demesi haberlerine de yer verdi.

Rum Yönetimi’nin ayrıca dün yangın söndürme çalışmalarına yardım etmesi amacıyla Rusya’nın Güney Kıbrıs elçiliğinden de yardım istediğini yazan gazeteler, akaryakıt şirketi “Petrolina”nın, yangın söndürme çalışmalarına katılan uçuş unsurlarının yakıtlarını karşılayacağını açıkladığını da belirttiler.

TÜRKİYE’NİN YARDIM TEKLİFİNE ŞARTLI EVET

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler,  Türkiye’nin, TC Orman ve Su İşleri  Bakanı Veysel Eroğlu aracılığıyla yaptığı yardım önerisine Rum Yönetimi’nin yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi yaptığı açıklamada, TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile iletişime geçtiği ve Anastasidis'e, Türkiye'nin, Solea bölgesindeki yangının söndürülmesi çabalarına uçuş unsurlarıyla yardım etmeye hazır olduğunu ilettiğini belirtti.

Anastasiadis'in Akıncı'ya teşekkür ederek, Türkiye’nin yardımını, şu anda gelişim halinde bulunan İsrail, Yunanistan, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve kurumsal olarak AB'nin katılımıyla yapılacak uluslararası yardım içerisinde, "devlet operasyon planlaması" çerçevesine dayanmasına bağlı olarak kabul ettiğini söylediğini belirten gazete, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ortaya konulan koşullara herhangi bir yanıt vermediğini de yazdı.

RUSYA’DAN DA YARDIM İSTENDİ

Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi’nin Rusya’dan da yardım talebinde bulunduğunu ve Moskova’nın yanıtını beklediğini belirtti.

FRANSA VE İTALYA’DAN UÇAKLAR GELDİ

Fileleftheros gazetesi yangın söndürme çalışmaları için İtalya’dan 1 adet Canadair, Fransa’dan 2 Canadair ve 1 adet destek hizmet uçağının dün adaya geldiğini yazdı.

YANGININ BOYUTU

Gazete, Asinu ve Kannavi bölgesindeki yangının, dün akşam geç saatlerde, yoğun bir şekilde devam ettiğini, Spilya ve Kurdali yanındaki bölgede ise kısmi olarak kontrol altına alındığını belirtti.

Simerini gazetesi ilk verilere göre, 72 saat içerisinde 12 kilometre kare ormanlık ve tarım arazisinin yandığını; yangının devam etmesine bağlı olarak kesin bir rakam verilmesinin de henüz mümkün olmadığını yazdı. 

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Gazete ayrıca yangın nedeniyle dün Güney Kıbrıs’ta yapılması planlanan birçok kültürel etkinliğin iptal edildiğini de belirtti.

POLİS VE RMMO UÇAKLARI UÇAMADI

Politis gazetesi, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ve polise ait  AW-139 tipi 5 adet uçaktan, 3’nün uçamadığına dikkati çekti.

Yangın söndürme çalışmalarına, polise ait bir adet AW-139 ve bir adet Bell-412 tipi helikopterin katıldığını, polise ait diğer bir adet AW-139  ve bir adet Bell-412 tipi helikopterin ise kullanılamadığını yazdı.

Habere göre, RMMO’ya ait  iki AW-139 helikopter de İtalya’dan beklenen  yedek parça nedeniyle kullanılamadı. 

DİĞER UÇAKLAR

Politis gazetesi yangın söndürme çalışmalarına, Güney Kıbrıs’tan, Rum İçişleri Bakanlığı’nın kiraladığı KAMOV 32 tipi 2 adet helikopter, polise ait 1 adet Agusta Westland ve 1 adet Bell-412, Rum Orman Dairesi’ne ait 2 adet Air Tractor AT 802 uçak, RMMO’ya ait 1 adet Agusta Westland, İsrail’de 4 adet Air Tractor AT 802 tipi uçak, 2 adet C130 destek uçağı, 1 adet Boeing 707 destek uçağı, Yunanistan’dan 2 adet Canadair CL-415, 2 Adet Super Puma AS-332C uçağı, 1 adet C130 destek uçağının yanı sıra 60 itfaiye aracı ile 350 kişinin katıldığını yazdı.

HABER BAŞLIKLARI

Politis: “Kıbrıs Ana Yanıyor”

Simerini: “Ruhumuz Karardı”

Haravgi: “Korkunç Felaket Her Yeri Siyah Bıraktı”

Fileleftheros: “Kıbrıs’ın Nefesini Yaktık”

Alithia: “Korkunç Felaket İnatçı”