Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP) Başkanı Andreas Pendaras’ın, bilgisayar ve cep telefonlarını dinlemek üzere “The Hacking Team” isimli İtalyan şirketinden yazılım ve servis satın aldığını gösteren faturaların internete ve basına sızması üzerine dün yazılı bir açıklama yaptığı haber verildi.

Pendaras’ın, KİP’in bilgisayar ve cep telefonlarını dinlediğine dair bilgileri “dolaylı olarak doğruladığını” yazan Fileleftheros gazetesi, Pendaras’ın açıklamasını aktardı.

Gazeteye göre Pendaras, “teknolojik araçlarla stratejik bilgiler toplanması için bazı sistemler satın alındığı konusundaki haberlerle ilgili olarak, KİP’in, yasal ve tüm öngörülen prosedürler izlenerek, teknik ekipmanlarla donatılmakta olduğunu teyit etmek isterim” ifadelerini kullandı.

Bahse konu teknik ekipmanın, KİP’in ulusal misyonu ve güvenilir bir istihbarat olması çerçevesinde kullanıldığını dile getiren Pendaras, “işgal, asimetrik tehditler ve bölgedeki istikrarsızlık” gibi koşulları anımsattı.

KİP’in, Güney Kıbrıs’ta ele geçirilen büyük miktarda amonyum nitrat meselesinde, terörle mücadele konusundaki başarısını da anımsatan Pendaras, meclis denetimine hazır olduklarını da söyleyerek, KİP’le ilgili bir yasa tasarısının Meclis’te beklemede olduğunu kaydetti.

Buna paralel olarak Pendaras, ülkenin milli güvenliğiyle bağlantılı meseleler ortaya çıktığı zaman, devlet sırlarına saygı gösterilmesini istediğini de sözlerine ekledi.