Haberinde, Atina’ya yoğun baskılar uygulanmakta olduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, Berlin ve müttefiklerinin, Yunanistan hükümetinin önerilerinin Euro grubunun önümüzdeki çarşamba günü yapılacak toplantısına kadar sunulmasını istediklerini haber verdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin ardından, sıranın Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem’a geçtiğini kaydeden gazete, Dijsselbloem’un, Euro grubu maliye bakanlarının, ülkenin sorunsuz bir şekilde finanse edilmesine devam edilmesi için, programın 16 Şubat’a kadar uzatılması amacıyla Yunanistan’ın talepte bulunmasını beklediklerini söylediğini aktardı.

Yunanistan’la ilgili mevcut kurtarma paketinin süresinin 28 Şubat’ta sona ereceğini belirten gazete, uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarından da Yunanistan’a yönelik baskı yapılmakta olduğunu ekledi.

Öte yandan önümüzdeki çarşamba günü Brüksel’de “verilecek mücadelede”, Lefkoşa Rum kesiminin Yunanistan’ın yanında yer alacağını kaydeden gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün RİK’e yaptığı açıklamada, Yunanistan konusunun Avrupa Konseyi’nde görüşülmesi esnasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Avrupa’nın, kalkınma politikalarına geçiş yapması gerektiğini vurgulayacağını iletti.

Hristodulidis’in, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslarda, bu görüş üzerinde karşılıklı anlayış ortaya çıktığını dile getirdiğini kaydeden gazete, Rum sözcünün, her ülkenin kendi reform programıyla ilerlemesi gerektiği konusunda da karşılıklı anlayış ortaya çıktığını ve Atina’nın isteğinin, bunu uygulaması için kendine zaman verilmesi olduğunu söylediğini de aktardı.

Gazete, Rum siyasi partilerinin, Anastasiadis’ten Yunanistan’ın desteklenmesini istediklerini de ekledi.

Alithia gazetesi ise “Zirve Toplantısı ve Euro Grubu… Lefkoşa Çipras’ın Yanında” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Barufakis’in AB Zirve Toplantısı ve Euro Grubu toplantısı için Brüksel’de ilk kritik bulunuşlarında, Lefkoşa Rum kesiminin desteğine sahip olacaklarını yazdı.

Euro grubunun konusunun, Yunanistan’ın memorandumu olacağını kaydeden gazete, Yunanistan’ın Lefkoşa Rum kesiminin desteğine sahip olacağını, hem Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, hem de Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in teyit ettiklerini ifade etti.

YEORGİADİS

Hiç şüphesiz istisnai bir durumda bulunduklarını ve Euro grubunun da özel olarak bunun için toplanmakta olduğunu dile getiren Yeorgiadis, kaçınılması gereken şeyin, bir ülkenin eş zamanlı olarak hem piyasaların, hem de programın dışında kalması olduğunu söyledi.

Böyle bir şeyin yıkıcı olacağını dile getiren Yeorgiadis, önümüzdeki çarşamba günü başlayacak görüşmeler zarfında, bu olasılıktan kaçınılmasını umduğunu dile getirdi.

Güney Kıbrıs’ın da kendi programını uygulamakta olduğunu dile getiren Yeorgiadis, bunun sonuç vermeye başladığını ve sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

AKEL’DEN ANASTASİADİS HÜKÜMETİNE ATİNA’YA DESTEK ÇIKMASI ÇAĞRISI

Haravgi gazetesi ise haberinde, AKEL’in Anastasiadis hükümetine, Yunanistan’ı Euro grubu toplantısında desteklemesi çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Nikos Anastasiadis hükümetinin “Pontius Pilatus” gibi davranmayacağını ve önümüzdeki çarşamba günü Brüksel’de gerçekleştirilecek Euro grubu toplantısında Yunanistan’ı destekleyeceğini umduğunu dile getirdi.

Habere göre Kiprianu, hükümete Yunanistan’ın görüşlerini desteklemesi ve ideolojik katılıkların arkasından sürüklenmemesi çağrısında bulundu.

Gazeteye göre, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, Yunanistan hükümetinin, Yunanistan’ı ilgilendiren kararların alınmasının sorumluluğunu taşıdığını, Güney Kıbrıs’ın da Yunanistan’a yardımcı olması gerektiğini dile getirdi.

Bunun, Rum kesiminin ekonomi politikasının Yunanistan’a dayatılması veya Yunanistan’ın yaklaşımlarının Rum kesiminde benimsenmesi anlamına gelmediğini ifade eden Yeorgiadis, Rum kesiminin kendi programını uygulamakta olduğunu, bunun sonuç vermeye başladığını ve sürdürmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.