Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Mısır’da gerçekleştirdiği temasları değerlendirdi.

Fileleftheros gazetesi: “Ekim Ayı İçin Çalışma Hazırlıyorlar” başlığı altında verdiği haberinde, Ekim ayında Mısır’da gerçekleştirilecek Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır zirvesinde elle tutulur sonuçların alınmasının amaçlandığını yazdı.

Gazete, Mısır’daki temaslarını tamamlayan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün yaptığı açıklamada, üç ülkenin liderlerinin bir sonraki zirvede elle tutulur sonuçlara imza atmayı amaçladıklarını belirtti.

Habere göre Kasulidis, doğalgaz konusunda ise, “doğalgazın Mısır kara terminallerine götürülmesi konusunda her iki tarafın da yapılan bir dizi paralel faaliyetleri olduğunu” ifade ederek, Akdeniz’deki doğalgaz arama-çıkarma faaliyetlerinde bulunan bazı şirketlerin kara terminali konusundaki tutumlarına değindi.

Mısır’daki terminalin, sadece Mısır’ın iç tüketimi için olmadığını, ihracat için de olduğunu ve ihracat taleplerinin asla bitmeyeceğini dile getiren Kasulidis, Mısır’ın Güney Kıbrıs’a yönelik, gerek İslam Konferansı gerekse BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak verdiği desteği vurguladı.

Kasulidis ayrıca, Türkiye’deki gelişmelerden ötürü kendilerinin ve Mısır’ın endişe duyduklarını da ifade etti.

GÜNEY KIBRIS’TAN MISIR’A ZEYTİN AĞACI GİDECEK

Öte yandan Alithia gazetesi, Kasulidis’in Mısır temasları çerçevesinde ele alınan konulardan birinin, Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Güney Kıbrıs ve Yunanistan’dan gidecek zeytin ağaçlarıyla bir zeytinlik oluşturulması olduğunu yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi arasında önceki gün gerçekleştirilen görüşmede, Sina Yarımadası’nda zeytinlik kurulması konusunun da ele alındığını, bu çerçevede Güney Kıbrıs’tan beş yüz zeytin ağacının Mısır’a gönderileceğini yazdı.

Gazete, zeytin ağaçlarının, Mısır’ın hazır olduğunu belirttiği anda gönderileceğini vurgulayarak, Yunanistan’ın da aynı amaç doğrultusunda bin ağaç göndermesinin öngörüldüğünü belirtti.

Haberde, Mısır’ın balık üretim çiftliği kurulması konusunda da Güney Kıbrıs’ın katkısını talep ettiği ve Rum işadamlarının bu konuda yatırım yapmakla ilgilendikleri ifade edildi.