Güney Kıbrıs, Türkiye’ye kayıplar konusundaki çabaya katkıda bulunması yönünde çağrıda bulundu.

Haravgi gazetesine göre, Rum Yönetimi’nden yapılan açıklamada, Türkiye’ye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tekrarlanan çağrılarına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilgili kararlarına yanıt vererek, Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmalarına katkıda bulunması ve sonuçlara daha hızlı ulaşılması için gerekli yardımları yapması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Türkiye’den askeri bölgelere ve Türk ordusunun arşivlerine erişim sağlaması, ayrıca toplu mezarlardaki kemiklerin kasıtlı olarak yerlerinin değiştirilmesi ve kayıpların KKTC’deki diğer gömü yerleriyle ilgili bilgiler vermesinin beklendiği belirtildi.

Rum Yönetimi’nin Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 125 bin Euro bağırta bulunduğunun belirtildiği açıklamada, bu bağışla 2005 yılında bu yana Kayıp Şahıslar Komitesi’ne yaptıkları bağışın 2 milyon 410 bin 700 Euro’ya ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, insani mesele olduğu vurgulanan kayıplar konusu ve ailelerin yıllardır yaşadığı dramın çözümünün Rum hükümetinin önceliği olduğu vurgulanarak, Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmasının etkili olması ve insani meseleye bir son verilmesi için her türlü çaba göstererek çalışmaya devam edileceği belirtildi.