Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Filistin arasında yeni bir üçlü işbirliğinin temellerinin dün New York’ta üç ülke dışişleri bakanlarının yaptığı toplantıda atıldığı bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, BM Genel Kurul toplantısı sebebiyle New York’ta bulunan Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Filistin Dışişleri Bakanları Yoannis Kasulidis, Nikos Kocas ve Riad Malki’nin dün bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve üç ülkenin siyasi konular, turizm, terörle mücadele gibi birçok konuda işbirliği yapmalarının temellerini attıklarını yazdılar.

Haber göre görüşme sonrasında yapılan yazılı ortak açıklamada, Kasulidis, Kocas ve Malki’nin toplantıda, üç ülkeyi ilgilendiren birçok konuyu ele aldıkları ve üç ülkenin mevcut ilişkilerini daha da güçlendirmeyi taahhüt ettikleri belirtildi.

Açıklamada, “İsrail ve diğer komşularıyla yan yana barış içerisinde var olan, başkenti Doğu Kudüs olacak, egemen, bağımsız ve kalıcı bir Filistin devletine götürecek iki devletli çözüme destek verildiği” belirtilirken Kıbrıs sorununa da değinildi.

Açıklamada, Kıbrıs sorununa “adayı BM Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuk kuralları temelinde yeniden birleştirecek bir çözüm için sürdürülen müzakerelere destek” belirtilirken Kıbrıs sorununun çözümünün “askeri müdahaleleri içermeyen, Kıbrıs’ın bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyacak bir çözüm olması gerektiği” vurgulandı.

Öte yandan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Filistin işbirliğinin bu toplantıyla başladığını bu işbirliğinin siyasi konular, ekonomi, turizm ve diğer ortak ilgi alanlarında işbirliği öngördüğünü belirtti.

Kasulidis, New York’ta Mısır’la da üçlü zirve yapılacağını ve 11 Ekimde ise Kahire’de üçlü zirve olacağını vurgularken, Aralık ayında ise İsrail’le ortak görüşme ve Yunanistan, Güney Kıbrıs ve büyük olasılıkla diğer dışişleri bakanlarının Lübnan ziyaretinin yapılacağını sözlerine ekledi.

Gazete, Kocas’ın da görüşme sonrasında yaptığı açıklamada görüşmede üç ülkenin işbirliğinin ele alındığını söylediğin, İsrail’in bu zirveye tepkisinin ne olduğunun sorulması üzerine ise “İsrail’e sorulmadığı, üçüncü ülkelere sormadıkları” yanıtını verdiğini aktardı.