Kıbrıs sorununda katı çizgi benimseyen siyasi partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ulusal Konsey toplantısı çerçevesinde dile getirdiği Güney Kıbrıs’taki Mayıs 2016 milletvekilliği seçimlerinin, 2-3 ay ertelenmesi senaryosuna tepki gösterdikleri belirtildi.

Politis gazetesi, ismini vermediği bir parti başkanının konu hakkındaki açıklamalarına yer verdi.

Habere göre söz konusu parti başkanı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunundaki durumların bunu mazur göstermesi durumunda milletvekilliği seçimlerinin 2-3 ay ertelenmesinin olası olduğunu söylemesinin, sızdırma amaçlı olduğunu belirtti. Söz konusu parti başkanı Anastasiadis’in “halkı hazırladığını” savundu.

DİKO’dan bir yetkili ise yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in bu düşüncesinin, bir zaman takviminin olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Anastasiadis’in, zaman takviminin olmadığını söylemesinin mümkün olmadığını, aynı anda ise seçimlerin ertelenmesin mümkün olduğunu belirttiğini ifade eden DİKO yetkilisi bu durumda zaman takviminin bulunduğunu söyledi.

EDEK yetkilisi ise konu hakkındaki açıklamasında seçimlerin ertelenmesini kabul etmeyeceklerini, gerek olması durumunda yasal tedbirler alacaklarını ifade etti.

Simerini gazetesi “ Seçimlerin Ertelenmesi” başlıklı haberinde, Türklerin de, Mart ayına kadar referandum ve çözüm konusunda ortak bir formül bulunmaması durumunda seçimlerin ertelenmesini istediğini, bu düşüncenin, Brüksel ve Londra’ya (Türkler) tarafından iletildiğini savundu.

Gazete Türklerin, “iki tarafın, çözüme yakın olması durumunda seçimlerin yapılmasının mümkün olmadığı, bunun öneme sahip olmayacağı zira ortamı polarize edeceği” mantığında olduğunu ileri sürdü.

OMİRU

Politis gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru partilerin, Ulusal Konsey’deki bilgilendirilmelerinin, mutluluktan uçmayı mazur göstermediğini ifade etti.

Omiru, müzakere başlığının hiçbirinde anlaşmaya varılmadığını, askerlerin çekilmesi, TC kökenli vatandaşların uzaklaştırılması, garantilerin kaldırılmasına ilişkin konuların görüşülmeye henüz başlanmadığını da belirtti.

Omiru, mutluluktan uçma ortamının yaratılmasının, Türk tezlerinin “güya” değiştiği şeklinde yanlış mesajlar verdiğini ifade etti.