Rum tarafında faaliyet gösteren Aile İçi Şiddetti Engelleme ve Mücadele Koordinasyon Derneği (SPAVO) tarafından basına açıklanan 2015 raporu Güney’de aile içi şiddetin üst seviyelerde seyrettiğini ortaya koydu.

Fileleftheros “SPAVO Binlerce Çağrıya Cevap Veriyor… Çocuklarla İlgili Vakalarda Artış” başlıklı haberinde SPAVO raporunun, Rum toplumu içerisindeki şiddet sorununun boyutlarını ortaya koyduğuna vurgu yaptı.

Habere göre aile içi şiddette şiddet faillerinin ezici çoğunluğunun erkekler, bunların yüzde 79’unun da Rum erkekler, şiddet kurbanlarının ezici çoğunluğunun da kadınlar olduğu belirtilen raporda 2014’te aile içi şiddet mağduru olan çocuk sayısı 199 iken bu sayı 2015’te 202’ye yükseldi.

SPAVO Acil Yardım merkezinin 2015 yılında toplam bin 511 yardım çağrısı aldığına dikkat çekilen raporda çağrıların 461’inin yeni vaka olduğunu kurbanlardan 52’si için ise sığınma talep edildiği kaydedildi.

Raporda, şöyle denildi:

“Kurbanların yüzde 83’ü kadın, 13’ü de hamileydi.  Yüzde 55’i şiddet failinin karısı veya kızı, yüzde 15’i eski karısı veya eski sevgilisi, yüzde 13’ü kızı veya annesiydi. 202 vaka çocuğa yönelik şiddet vakasıydı.

Kurbanların yüzde 32’sine psikolojik, yüzde 55’ine psikolojik ve fiziksel, yüzde 9’una psikolojik, bedensel ve cinsel, yüzde 3’üne de psikolojik ve cinsel şiddet uygulandı.”

Aynı gazete psikolojik sorunları olduğu belirtilen babanın 17 yaşındaki öz kızına cinsel şiddet uyguladığı, tecavüz ve ensest ilişki suçlamasıyla önceki gün tutuklandığını haber verirken, Haravgi 73 yaşındaki Rumun 12 yaşındaki kız çocuğuna yönelik cinsel tacizden, 27 yaşındaki Rumun da geçen yıl yine çocuğa cinsel istismardan tutuklandığını bildirdi.