Haftalık Kathimerini, müzakere masasında gerilemeler gözlemlendiğini ileri sürerek, buna, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “nüfusta 4’e 1 oranı”, “Kıbrıs Türk oluşturucu devletinde garantili nüfus ve mülk çoğunluğu”, “çözümün Birincil Avrupa Hukuku olarak onaylanmasıyla müktesebattan daimi sapmalar”, “dört özgürlük” ve “çözümün iki bölgeliliği” konularındaki duruşunu gerekçe gösterdi.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığındaki Rum müzakere heyetiyle sıkı işbirliği içerisinde olan bazı siyasi çevrelere dayandırdığı haberinde, Kıbrıs sorununun önümüzdeki Mart ayına ve Güney Kıbrıs’ta genel seçim yapılacak Mayıs 2016’ya kadar çözülmesi ihtimaline artık gerçekçi olmayan hedef olarak bakılması gerektiğini yazdı.

Aynı kaynakların,  müzakere masasındaki toprakla ilgili verilerle, Espen Barth Eide’nin planladığı gayrı resmi takvimlere uyulmasındaki ısrarının yardımcı olmadığını, bilakis çözüm çabalarına zarar verdiği görüşünü ortaya koyduklarını yazan gazete, özetle şunları ekledi:

“Bize söylendiğine göre kasım ayından sonra Anastasiadis ve Akıncı her gün müzakere masasına otursa bile müzakerelerde işaret edilen anlaşmazlıklar, ekspres prosedürlerle aşılamayacak kadar temeldir. Nihayetinde bu anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulsa bile Kıbrıs sorununun dış yönleriyle ilgili meseleleri için uluslararası konferansın havada kalacağı dikkate alınmalıdır. Orada da üstünkörü ve aceleci davranılamaz. Başarısızlık olmasın diye ciddi bir ön hazırlık gerekir”

Gazeteye göre, AKEL, Kıbrıs Türk liderliğiyle ve/veya Mustafa Akıncı’ya yakın kişilerle temas etmek ve müzakerelerde konulan tezleri görüşmek üzere “acilen” adanın kuzeyine ziyaretler gerçekleştiriyor.  AKEL’in, Kıbrıslı Türk liderin daha önceki uzlaşılardan caymadaki ısrarından endişe duyduğu iddia edildi.

MAVROYANNİS’İN KATI ÇİZGİSİ

Politis’in haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kurmaylığında da, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kurmaylığında da iletişim koordinasyonu eksikliği kaynaklı sorunlar olduğunu iddia etti.

Gazete, Kıbrıs Türk basınına yapılan açıklamaları kaynak göstererek Cumhurbaşkanı Akıncı ile Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami arasında gayrı resmi bir zıtlaşma olduğunu öne sürerken, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in ise Anastasiadis’in bir kısım danışmanının meydan okumalarıyla karşı karşıya kaldığını yazdı.

Habere göre, Mavroyannis Anastasiadis’in Kıbrıs sorunuyla ilgili danışma grubu üyelerinin, özellikle de eski Başsavcı Alekos Markidis’in eleştirilerine hedef oluyor. Eleştirenler, Mavroyannis’i Kıbrıs sorunundaki katı düşünce çizgisinde olmakla suçluyor ve bunu prosedür açısından olumsuz buluyor. Markidis’in danışman grubundan ayrılmayı bile düşündüğüne dikkat çekiliyor.

Gazete, geçen yılın başlarında hukukçu Hristos Kliridis’in de, müzakerelerin gerektiği kadar katı çizgide olmadığını ve 11 Şubat 2014 Ortak Açıklama’sını gerekçe göstererek, Anastasiadis’in danışma grubundan ayrıldığını hatırlattı.

Habere göre, Anastasiadis müzakerecisini desteklediği, aralarındaki ilişkinin çok iyi olduğu ve daha sert bir profil çiziyor olması dolayısıyla iç cephedeki endişeli kesimin güveninin sağlandığı mesajını veriyor.