Haravgi gazetesi “Ekonomi Göstergeleri Birbiri Ardına Dibe Vuruyor” başlıklı haberinde, baştakilerin ve Troyka teknokratlarının, Güney Kıbrıs’a dayatılmakta olan ekonomik uyum programlarının olumlu sonuçları olduğuna dair iyimser mesajlar göndermeye çabalamalarına rağmen, ekonomideki göstergelerin, gerçek ekonominin durumunu ve yaratılan kısır döngüye işaret etmekte olduğunu kaydetti.

Özellikle, kamudaki açığın ve işsizliğin arttığını yazan gazete, devlet gelirleriyle turizm gelirlerinde ise azalma olduğunu belirtti.

Rum Maliye Bakanlığı’nın verilerine dayanarak, 2015 yılının ilk altı ayında, kamudaki açığın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artış göstererek 140,1 milyon Euro’ya ulaştığını kaydeden gazete, kamu maliyesindeki kötüleşmenin, gelirlerin yüzde 2,7 düşmesi, giderlerin de yüzde 22,2 artmasından kaynaklandığını ekledi.

“EKONOMİDE BÖLÜNME”

Politis gazetesi ise “Ekonomide Bölünme” başlıklı haberinde, 16–27 Mayıs tarihlerinde 34 ülkede gerçekleştirilen Euro barometre sonuçlarına yer verdi.

Gazete, altı ay önce yayımlanan bir önceki Eurobaromatre sonuçlarıyla kıyaslandığında, gelecekleri konusunda iyimser olduklarını söyleyen insanların sayısında yüzde 7 artış kaydedildiğini, öte yandan kötümser olanlarda da yüzde 11’lik bir düşüş olduğunu ifade etti.

Kıbrıslı Rumların yüzde 89’unun, Rum ekonomisinin durumundan hoşnutsuz göründüklerini, ancak bunların kişisel düzeyde daha iyi bir durumda yaşadıklarını yazan gazete, yüzde 57’lik bir oranın, hane halklarının ekonomik durumunun iyi aşamalarda olduğunu söylediklerini aktardı.

Gazete, yüzde 43’lük bir kısmın ise kötü düzeylerde olduğunu belirtti.

Gazete Eurobarometre’den çıkan sonuçlara dayanarak, Rumların şahsi mesleki durumlarıyla ilgili olarak ise, yüzde 47’lik bir oranın bunun iyi durumda olduğunu, yüzde 30’unun ise kötü durumda olduğunu belirttiğini, yüzde 23’lük bir kısmın ise buna hiç yanıt vermediğini kaydetti.

Haberde, Eurobarometre’ye katılan Kıbrıslı Rumların yüzde 42’sinin, ekonomideki durumun önümüzdeki yıla kadar aynı düzeyde kalacağına inandıkları, yüzde 28’inin iyileşme yaşadığı, yüzde 24’lük bir kısmın da durumun daha kötüye gideceği öngörüsünde bulunduklarını ekledi.

EURO BÖLGESİNDEKİ EN YÜKSEK FAİZ ORANI GÜNEY’DE

Haravgi gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum kesimindeki hane halkları ve işletmelerin, Euro bölgesindeki geriye kalan ülkelere kıyasla, yüzde 60 daha fazla faiz ödemekte oldukları belirtildi.

Gazete, Avrupa Merkez Bankası’nın dün yayımladığı verilere dayanarak, işletmelere verilen kredilerle ilgili olarak Rum kesimi ve diğer ülkeler arasındaki faiz farkının yüzde 2,34 olduğunu, ipotek kredileriyle ilgili farkın da yüzde 1,56 olduğunu ekledi.

Simerini gazetesinde yer alan haberde ise, Rum kesimindeki hane halklarının borçlarının 2015 yılının ilk altı ayında 21,62 milyar Euro’ya ulaşarak, Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 123,51’ine ulaştığı belirtildi.

Haberde, Rum kesimindeki işletmelerin borçlarının ise 2014 yılında 23,35 milyar Euro olduğu ve bu rakamın 2015 yılının ilk altı ayında 24,43 milyar Euro’ya ulaştığı kaydedildi.