Rum siyaset dünyasının, 2016’da yapılacak genel seçimler öncesinde, seçim sistemiyle ilgili ilan edilmemiş bir savaşın içerisinde olduğu bildirildi.

Fileleftheros “Temsil İçin Savaş... Muhalefet Partileri Tartışmaları Alaşağı Etmek İstiyor” başlıklı manşet haberinde, DİSİ’nin geçen hafta, siyasi partilerin meclise girebilmek için yüzde 5 barajı geçmesi önerisine karşılık AKEL’in de Cumartesi günü barajın yüzde 3,5-4 olması ama yüzde 4’ün kırmızı çizgi olması kararı aldığını yazdı.

Habere göre, her iki parti de bu konuda bir ortak karara varıp, meclisten bu konuda bir karar geçirmeye çalışıyor. Küçük partiler ise seçim barajının yükseltilmesini engellemek için karşı öneriler ortaya koyuyor.

EDEK, ikinci tur sandalye dağılımı uygulama yönteminde değişiklik yapılmasını önerirken, Ekologlar, geçen sene sundukları tercih sistemi önerisini güncelliyor.  EURO.KO, tercihli oylamayla 14 bölge milletvekili seçilmesi önerisi hazırlıyor. DİKO ise 2017’den itibaren uygulanmak üzere seçim ittifakı yapan partilerin ikinci tur sandalye dağılımında meclise giriş oranını yüzde 10’dan yüzde 8’e indirilmesini önerdi.