Güney Kıbrıs’ta, Rum göçmenler veya göçmen olmayan kişiler tarafından yazlık olarak kullanılan bin 342 Kıbrıslı Türk evinin bulunduğu belirtildi.

Haravgi gazetesi, “Bin 342 Yazlık Ev Verildi” başlıklı haberinde, göçmen olan veya olmayan kişiler tarafından yazlık olarak kullanılan bin 342 Kıbrıslı Türk evinin bulunduğunu, bunların yüzde 71’nin Baf bölgesinde, yüzde 5’nin Larnaka’da geriye kalan yüzde 24’nün ise Limasol’da bulunduğunu yazdı.

Gazete bu yazlık evlerin yüzde 43’nün ise göçmen olmayan kişilere verildiğini belirtti.

Habere göre Kıbrıs Türk Malları İdaresi sorumlusu Makis İkonomidis, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi toplantısında, konu hakkında yaptığı açıklamada, göçmenlerin değil göçmen olmayanların ilgi gösterdiği bina açısından kötü durumda bulunan Kıbrıs Türk evlerinin söz konusu olduğunu belirtti.

İkonomidis, bu evlerin, göçmen olmayanlar tarafından tamir edildiğini ve kira karşılığında bu evlere sahip olduklarını, kira bedelinin ilk başta 10’dan 35 Euro’ya, şimdi ise 25’den 50 Euro’ya kadar olmak üzere yeniden düzenlendiğini söyledi.

İkonomidis, iş amaçlı olarak Kıbrıs Türk binalarının kiralanmasına ilişkin olarak ise Başsavcılık ve Sayıştay’ın, yüzde 80 oranında değil, mutlak kira bedelinin benimsenmesi şeklinde görüşünün bulunduğunu kaydetti.

Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma, göçmenlerin, Kıbrıs Türk evleriyle ilgili duygusal bağlarına değinerek bunun, geri alınma sürecinde dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Baf Belediyesi’nin, göçmenlerin iş amaçlı kullandıkları binalara ilişkin sözleşmeleri sonlandırmasını da eleştiren Kukuma, bir göçmenin hayatını kaybettiği zaman, söz konusu evde 42 yıl yaşadığı ve çocuklarını orada büyüttüğünün dikkate alınmadığını da belirtti.

Kukuma açıklamasında ayrıca, Rum İçişleri Bakanlığı’nın, kapalı kapılar ardında,  Kıbrıs Türk mallarının idare edilmesinde değişiklikleri ileriye götürdüğünü ve yıl sonuna kadar sunulacak bir yasa tasarısı hazırladığını açıkladı.

Öte yandan Alithia gazetesine göre Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma, Kıbrıs Türk mallarının idare edilmesindeki düzenlemelere ilişkin yasa tasarısının İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirtti.

Kukuma konuşmasında ayrıca yazlık olarak kullanılan Kıbrıs Türk evlerinin kira bedellerinin iki katına çıkarıldığına da dikkati çekti.

Politis gazetesi ise Rum İçişleri Bakanlığı’nın, yazlık olarak kullanılan bin 300 Kıbrıs Türk evi için kullanıcıların ödediği kira ücretlerini yeniden düzenlendiğini yazdı.

Gazete bu çerçevede ödenen kiraların, kira bedeli temelinde arttığına da dikkati çekti.