Rum Polis Teşkilatı’nın İstihbarat Teşkilatı (KİP) ile “göbek bağı”, Polis Genel Müdürü’nün KİP üzerinde bugüne kadar sahip olduğu yetkilerinin yasayla elinden alınmasıyla kesiliyor.

Fileleftheros “Polis Genel Müdürü’nün KİP Üzerindeki Yetkileri Alınıyor… Meclise İvedi Yasa Tasarısı”  başlıklı haberine göre, hazırlanan yeni yasal düzenlemeyle Polis Genel Müdürü artık başkan ve diğer üyelerini atamak suretiyle KİP’e müdahale edemeyecek.

Habere göre Rum yönetimi, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü (31 Mart 2016) toplantısında, “Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın Kuruluş ve İşleyiş Yasası 2014” ile ilgili yasa tasarısının meclis komitelerinde ivedilikle birlikte görüşülmesini istiyor.

Gazete, KİP yasa tasarısının ise,  üzerindeki görüşmeler tamamlandığı ve bütün konuları düzenlendiği için bugünkü Meclis Genel Kurulu’nda görüşüleceğine dikkat çekti.

Alithia “Kıbrıs Polisi… Alımlarda Yeni Kriterler” başlıklı haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun dün, polis memuru ve özel polis alımları için yeni kriterler kararlaştırıp meclise gönderdiğini bildirdi.

Kadro açılmasıyla ilgili kararının genel seçimlerden sonra alınmasının beklendiğine dikkat çekilen haberde Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’nun dünkü bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamaya yer verildi.

Polise alımlarının muhtemelen genel seçimlerden sonra yapılacağına işaret eden Nikolau bugün Rum polisinin personel ihtiyacının 600, itfaiye teşkilatının da 100 civarında olduğunu söyledi.

Simerini haberi “Polise Alımlara Yeni Kriterler Getiriliyor… Şahsi Mülakat Kaldırılıyor… 700 Kadro Açılıyor” başlığıyla aktardı.