Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın ekonomik programı ve atılması planlanan adımlara ilişkin dün bir basın toplantısı düzenledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün yaptığı basın açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın kalkınmasına yönelik 280 milyon Euro’luk bir dizi önlem açıkladığını, ayrıca yurt dışına yönelik sermaye alış verişine getirilen sınırlamaların Pazartesinden itibaren tamamen kalkacağını duyurduğunu yazdılar.

Gazete, Anastasiadis’in açıklamasında, 2014 yılından beridir uygulanan ekonomik programdan elde edilen tasarrufların 200 milyon Eruo’luk altyapı, çevre projeleri ve diğer kalkınma projelerinde kullanılacağını, 80 milyonluk tutarın ise hastanelerin, eğitim merkezlerinin, taşra yollarının iyileştirilmesi gibi işlere harcanacağını duyurduğunu aktardı.

Anastasiadis ayrıca, bu miktara ek olarak, 162 milyon Euro bütçeli, Avrupa Kalkınma Bankası’yla ortaklaşa finanse edilecek olan Rum “Kıbrıs Üniversitesi” kampüs ve güneş parkı inşasını da duyururken, işsizliğin azaltılmasına yönelik 58 milyon Euro’luk bazı programlar da açıkladı.

Pazartesinden itibaren yurt dışına sermaye dolaşımına getirilen kısıtlamaların tamamen kalkacağını da vurgulayan Anastasiadis, daha önce yolsuzluğa karışmış şirketlerin devlet ihalelerine girmelerinin de engelleneceğini belirtti.

“GREXİT” KONUSUNDA ÖNLEM ALINDI

Öte yandan Anastasidis, Yunanistan’ın “Grexit” olarak da bilinen, Euro bölgesinden çıkması ihtimali karşısında bazı önlemler de aldıklarını açıkladı.

Anastasiadis, “her ne kadar da böyle bir tehlike olmasa da, hükümet olarak her ihtimale karşı bir dizi önlem planladıklarını” belirterek Yunanistan’da krizin daha da kötüleşmeyeceğine inanmak istediklerini ancak yine de her ihtimale karşı önlem planladıklarını vurguladı.

“ENERJİ PROGRAMLARI DEVAM EDİYOR” 

Anastasiadis, bir soruya karşılık ise, Güney Kıbrıs’ın  tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesine (MEB) ilişkin enerji planlarının normal şekliyle devam ettiğini bir kez daha yineledi.

Anastasiadis, Noble şirketinin 12’nci parseldeki Afrodit yatağına ilişkin değerlendirme programını açıklama niyetinde olduğunu, Total şirketiyle sözleşmenin tamamlandığını ve ENI şirketinin ise teknik ve ekonomik sebeplerden ötürü programını yeniden gözden geçireceğini vurguladı.

PARTİLERİN İLK TEPKİLERİ

Gazete, Anastasiadis’in dünkü basın toplantısının ardından Rum siyasi partilerinin tepkilerinin çeşitlilik gösterdiğini, partilerin Anastasiadis’in açıklamalarını memnunlukla karşılamalarına rağmen uygulamayı gördükten sonra yeniden görüş belirteceklerini duyurduklarını aktardı.

Öte yandan Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis dün yaptığı açıklamada, 2015 yılının Güney Kıbrıs ekonomisi için zorlu geçeceğini ancak ekonominin düzelme seyrinin devam etmesi konusunda iyimser olduğunu  söyledi.