Alithia gazetesi “Tilki Fauna Dengesini Tehdit Ediyor” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Meclisi Çevre Komitesi’nde dün DİSİ Milletvekili Andreas Kiprianu’nun önerisi üzerine, tilki popülasyonunun Avcılık Fonu’nca kontrol edilmesi için tilkinin av hayvanı olması amacıyla ilgili yasanın değiştirilmesi konusunun ele alındığını belirtti.

Öneri sahibi ve konuya müdahil tarafların, yasanın değişmesiyle tilkinin avcılık için av hayvanı olmayacağı ve avcılık izinlerine dahil edilmeyeceği konusuna netlik getirdiğini de kaydeden gazete, ancak artışa karşılık önlemler alınacağını aktardı.

Habere göre Rum Avcılık Fonu yetkilerinden Pandelis Hacıyeru, tilki popülasyonunda bir artış oluğuna işaret ederek tilkinin av hayvanları içerisine dahil edilmesiyle bu konuda bir yönetim yapılabileceğini belirtti.

Çevre Dairesini çalışmalarına ve Avcılık Fonu verilerine göre 2006 yılından 2013 yılına kadar tilki sayısında önemli ölçüde bir artı olduğunu söyleyen Hacıyeru, 2006’da her 120 tavşana 73 tilki, 2013 yılında ise her 119 tavşana 125 tilki düştüğünü anlattı.

Hacıyeru, Oroklini gölünde 2012’de 4, 2013’te 9 ve 2014’te 79 tilki sayıldığını da belirtti.

Öneri sahibi Kiprianu, da tilkilerin Çevre Dairesi’nce yönetimiyle devasa sorunlar yaşandığını söyleyerek, tüm AB ülkelerinde tilkinin avlanılabilir olduğuna dikkat çekerek, sadece Güney Kıbrıs’ta koruma altında kabul edildiğini belirtti.

Tilki sayısındaki artış nedeniyle yaşam alanları ve su kuşlarının tehdit altında olduğunu ifade eden Kiprianu, bu yönde önlem alınması gerektiği üzerinde durdu.
 
KÖPEK KATLİAMI

Politis gazetesi ise, Limasol’un çeşitli bölgelerinde 70’ten fazla ve Vrisulles bölgesinde 10 kadar köpeğin zehirlendiğini yazdı.

Gazete ayrıca Limasol’da bir kişinin, dün, bahçesine girdiği için bir köpeğe ateş açarak onu öldürdüğünü belirtti.