Rum tarafında 22 Mayıs’ta yapılacak genel seçim için takvim işliyor.

Fileleftheros, Rum Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Dimitris Dimitriu’yu kaynak göstererek seçimde, 32 yeni kayıtla sayıları 620’ye ulaşan Kıbrıslı Türkler de dâhil toplam 543 bin seçmenin oy kullanacağını yazdı.

Habere göre, daha önceki seçimlerde 531 bin olan seçmen sayısı, bu seçimde 12 bin arttı. 2016 genel seçimi için bütçede ayrılan ödeneğin 2 milyon 390 bin Euro olduğu da belirtildi.

RUM MECLİSİ 14 NİSAN’DA DAĞILACAK

Gazete “Geri Sayım Başlıyor” başlıklı haberinde ise, seçim için geri sayımın başladığını, 14 Nisan’da Rum meclisinin dağıtılması ilanı yapılacağını ve ardından İçişleri Bakanlığı’nın genel seçimleri resmi gazetede ilan edeceğini yazdı.

Habere göre Dimitriu, resmi aday kayıtlarının 4 Mayıs’ta olacağını, seçim merkezlerinin 13 Mayıs’ta ilan edileceğini ve 22 Mayıs’ta oylama, sayım ve sonuç ilanı yapılacağını söyledi.

Seçmen listesine kayıt başvurularının 2 Nisan’da sona erdiğine dikkat çekerek, toplam 37 bin yeni seçmenden sadece 10 bin 58’inin kayıt yaptırdığını vurgulayan Dimitriu, seçim merkezi listelerinin askıya alındığını, itiraz süresinin 18 Nisan’da dolmasından sonra netleşeceğini ancak sayının bin 150 ile bin 200 civarında olacağını anlattı.

HRİSTOFYAS “İYİ Kİ” YA DA “MAALESEF” YAŞIYOR TARTIŞMASI

Fileleftheros “Prodromos, Hristofyas Yaşadığı İçin Üzgün Olmakla Suçlanıyor” başlıklı haberinde, RİK’in bir tartışma programına katılan DİSİ Milletvekili Prodromos Prodromu’nun, AKEL eski Genel Sekreteri ve Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas için “söylediği veya söylemiş olabileceği” bir söz nedeniyle sosyal medyada ve AKEL’lilerin katıldığı her programda eleştirilere hedef olduğunu bildirdi.

Habere göre, RİK’in tartışma programında AKEL Milletvekili Yorgos Yeorgiu’nun “Biliyorsunuz, Hristofyas, Kimonas ve ölü (Hastalanıp ölmesine rağmen, askerin morali bozulmasın diye gizlenmiş eski çağlardan bir subay) değil ki sürekli kendisine saldırılıyor” demesi üzerine Prodromu’nun bir yorum yaptığı ve gülümsediği görüldü. Çıkan büyük tartışmalardan ve programın ilgili bölümü sosyal medyada paylaşım rekorları kırmasından sonra Prodromu o anda “iyi ki ölü değil” dediğini iddia ederken AKEL’liler “maalesef ölü değil” dediği gerekçesiyle eleştirmeye devam etti. RİK’in programın ilgili bölümü banttan yeniden izlendiğinde Prodromu’nun ağzından çıkan “iyi ki” sözünün çok net işitilmediği, kolayca “maalesef” olarak algılanabileceği anlaşıldı. Şimdi AKEL’liler Prodromu’yu bu nedenle suçlarken Prodromu da AKEL’lileri sözlerini çarpıtmakla suçluyor.