KKTC ekonomisinin Kıbrıs sorunundaki muammalardan biri olduğu iddia edildi.

Güney Kıbrıs’ta haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi, “İşgal Bölgelerinin Bilinmeyen Ekonomisi” başlığıyla ön sayfadan verdiği haberinde, KKTC ekonomisinin, Kıbrıs sorununu oluşturan birçok muammadan biri olduğunu ve çözüm durumunda ülkenin günlük yaşamını meşgul etmesi beklenen bir konu olduğunu iddia etti.

KKTC’nin günlük yaşamını teşkil eden bilgiler ve verilerin şimdiye kadar tam olarak ele alınıp analiz edilmediğini belirten gazete, ekonomiyle ilgili birçok şeyin de bilinmediğini savundu.

Edindiği verilere göre KKTC ekonomisinin, bir taraftan Türkiye’ye olan mali bağımlılığını azaltmaya, diğer taraftan mali sistemini yeni bir döneme geçirmeye çalışan yeni bir ekonomi olarak kabul edilebileceğini yazan gazete, bu dönemin Kıbrıs sorununun çözümüyle de bağlanabileceğini, hali hazırda her iki taraftan banka yetkilileri arasında ekonomide bir sonraki günle ilgili görüşmeler yapıldığını savundu.

Gazete Avrupa Merkez Bankası’ndan teknokratlar heyetini olası bir çözümde Euro’ya geçişe hazırlık çerçevesinde Kasım ayında KKTC’ye gelmesinin beklendiğini de ileri sürdü.

Habere göre KKTC’de bankacılık alanındaki “yüksek bir yetkili”, gazete yaptığı açıklamada, sürecin ortada olduğunu, bazı hazırlıklar yapıldığını ve çözüm durumunda bir geçiş dönemine kesin gözle bakılması gerektiğini söyledi.

Çözüm durumunda tek Merkez Bankası’nın olacağını ve ilgili teknik komitelerin konuyu derinlemesine görüşmek için bir araya geldiğini anlatan yetkili, bir soru karşısında KKTC ekonomisinin Güney Kıbrıs’taki krizden etkilenmediğini, aksine bazı Kıbrıslı Rumların, mevduatların tıraşlanmasının ardından hesap açmak için KKTC’de bankalara yöneldiğini belirtti.

Gazete “Türkiye ile Ekonomik İlişki” başlığı altında verdiği kısımda ise Avrupa Merkez Bankası tarafından denetlenmese de (KKTC’deki) yetkililerin, bankalarda daha katı denetimlerin olduğunu söylediğini aktararak, Türkiye’den ekonomik olarak bağlarını koparma çabasının var olduğunun savunulduğunu yazdı.

Bilgilere göre yurtdışından yetkililerin danışmanlık ve seminerler için KKTC’ye geldiğini yazan gazete, Türkiye’den KKTC’ye verilen borçlarda 2014 yılı verilerine kadar dalgalanma gözlemlendiğinden söz etti.

Gazete haberinde bugün KKTC’de kaç banka, banka şubesi, ATM’nin faaliyet gösterdiği, bankacılık, sağlık gibi çeşitli sektörlerde kaç memurun çalıştığı, işsizlik oranı, turizm gelirleri, bütçe miktarı, bankalardaki mevduatlar, Central Intelligence Service’in KKTC raporu gibi veriler paylaştı.