Güney Kıbrıs’ta askerlik süresinin kısaltılması kararının seçim maksatlı yapıldığı yönünde bir düşüncenin hakim olduğu belirtildi.

Simerini gazetesi IMR ile Lefkoşa Üniversitesi’nin, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ve askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili konularda 16-17 Mart tarihlerinde Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş ve üstü 500 kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına yer verdi.

Habere göre ankette “Anastasiadis Hükümeti hangi sebepten ötürü askerlik süresinin kısaltılmasını şimdi ilan etti?” sorusuna karşılık katılımcıların yüzde 64’ü “seçim maksatlı” yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 20’sinin “seçim öncesi taahhüdüydü”, yüzde 16’sının “olguların doğal gelişimi” dediğini aktaran gazete, yüzde 12’sinin “olumlu izlenimler yaratmak için”, yüzde 6’sının “görüşmelerde olumlu ortam yaratmak için” ve bir diğer yüzde 6’sının ise “Kıbrıs halkının talebiydi” seçeneğini tercih ettiğini kaydetti.

Gazete “RMMO’nun varlığı gerekli mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 80’i “evet”, yüzde 20’sinin “hayır” dediğini de yazdı.

Bir başka soruya katılımcıların yüzde 65’inin askerlik süresinin kısaltılması kararının aceleyle alınmış bir karar olduğu düşüncesini dile getirdiklerini aktaran gazete, “Askerlik süresi konusunda ne önerirsiniz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 61’inin “muhafaza edilsin ve 14 aya düşürülsün”, yüzde 16’sının “tamamen kaldırılsın ve sadece profesyonel askerler olsun”, yüzde 15’inin “askerlik aynı şekilde sürdürülsün (24 ay)” dediğini aktardı.

Habere göre RMMO’nun silah sistemlerinin iyileştirilmesi için daha çok ödeneğin eklenmesinin gerekip gerekmediği sorusuna katılımcılar yüzde 46’sı “evet” ve yüzde 54’ü “hayır” yanıtını verirken, RMMO’nun silah sistemlerinin yenilenmesi ve yükseltilmesinin gerekip gerekmediği sorusuna katılımcıların yüzde 72’si “evet” ve yüzde 28’i “hayır” dedi.